In memoriam Czenek László

• 2021. március 03., szerda •
Megrendültünk a hír hallatán. A halál mindig fájdalmas, mert olyan embert vesz el tőlünk, aki igazán fontos számunkra, akihez kötődünk. Olyan embert visz magával, aki része az életünknek. "Akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket. Ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban." (J. K. Rowling)
In memoriam Czenek László

Ebben a hitben búcsúzunk Czenek Lászlótól, a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola - AMI intézményvezetőjétől, a férjtől, apától, gyermektől, testvértől, rokontól, baráttól, munkatárstól, tanártól.

Kőszegen született 1961. február 15-én. Zenei tanulmányait Kőszegen kezdte meg kürtösként. 1975‒1979 között a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója volt, Kovács Béla tanítványa. 1979‒1982 között a győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult tovább, ahol a művészeti és a pedagógiai pályára egyaránt készült. A főiskola utolsó évében már rendszeresen részt vett a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjein, majd a diploma megszerzését követően 14 éven keresztül az együttes zenekari művésze volt. Továbbá a szentgotthárdi, a körmendi és a celldömölki zeneiskolákban tanított, növendékei közül többen választották a zenei pályát, akikre mindig nagyon büszke volt.

1996 őszén családjával Izlandra költözött, és a Húsavíki Zeneiskolában a tanári munka mellett zenés darabokat hangszerelt, zenei előadásokat rendezett, a város fúvószenekarának és Big Bandjének a vezetője, később a régió szimfonikus zenekarának első kürtöse volt. Rézfúvós tanárként mindig szorgalmazta, hogy növendékei többféle zenei formációban zenéljenek, maga is példát mutatott ebben. 1999 őszétől tanított a Rangárvalla Megyei Zeneiskolában, melyet 2001-2014 között igazgatóként vezetett. Mellette állandó kisegítő kürtöse volt a Reykjavíki Szimfonikus Zenekarnak. Kamaraegyütteseket, kórusokat, hangversenyeket szervezett, képviselte intézménye érdekeit a szűkebb és tágabb társadalmi életben. Támogatta tanítványai érdekeit is, úgy a kiemelkedő tehetséggel bírókét, mint a terápiás céllal zenét tanulókét, vagy a felnőtt tanítványokét. Feleségével, a zeneiskola fúvószenekarának, majd Rangárvalla Megye Férfikarának is szervezett hangverseny-körutat Magyarországra. Egy új, korszerű intézmény létrehozásáért dogozott Hvollsöllur-ben amit sikerült megvalósítania. Közben közgazdasági és oktatásvezetői tanulmányokat folytatott, melyeket sikeresen elvégzett.  

Magyarországra hazaköltözve pár évet egy izlandi-magyar cégnél dolgozott, miközben kereste a lehetőséget a magyar zeneoktatásba való visszatérésre, melyhez 2018-ban közoktatásvezetői diplomát szerzett. 2019-től a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjeként a kiegyensúlyozott, alkotó munkahelyi légkör, a személyközpontú, minőségi zenei oktatás szakmai, személyi, tárgyi feltételeinek folyamatos fejlesztéséért dolgozott kollégáival.

Feleségével 40 éve közösen, szeretettel teli házasságukban két gyermekükkel osztották meg örömeiket, élményeiket. Családja oszlopaként rengeteget dolgozott értük, velük, céljaik elérése érdekében. Az élet minden területén „építkezett”, higgadt, logikus, problémamegoldó ember volt, mindannyiunknak példát mutatott szakmai elkötelezettségből és emberségből.

Minden mosolyt, jó szót és cselekedetet, amit tőled kaptunk, a szívünkbe zártuk. Távozásoddal sok mindent veszítettünk, de a közösen eltöltött idő sohasem tűnik el az emlékeinkből.

 

Emlékképek, dallamok, hangok, szerény mosoly, csöndes szavak, szeretetteli mozdulatok…   Emlékedet örökké őrizzük!

Szerető családja

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére