Hamarosan kezeléshez juthat az SMA-s vasi kisfiú

• 2021. január 12., kedd •
Fantasztikus hírt osztott meg dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, miután kedden tárgyalt dr. Kiss Zsolttal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatójával.
Hamarosan kezeléshez juthat az SMA-s vasi kisfiú

– Kiss Zsolt arról tájékoztatott, hogy az SMA II-es betegségben szenvedő Horváth Noel hamarosan megkapja azt a több mint 10 millió forint költséggel beszerzett gyógyszert, ami megállítja állapotának romlását – hallottuk Hende Csabától, aki további fejleményről is beszámolt, ami nemcsak Noelt, hanem a hozzá hasonló betegséggel küzdő gyerekeket is érinti: heteken belül létrejöhet a megállapodás, amelynek alapján a végleges megoldást jelentő több mint 600 millió forintba kerülő gyógyszert minden, a kezelésre alkalmas magyar kisgyermek megkaphatja a társadalombiztosítás által finanszírozott formában.

Noel édesapja, Horváth Szilárd kereste meg az országgyűlési képviselőt – kérésére járt közben Hende Csaba, hogy a kisfiú minél hamarabb hozzájuthasson a több mint 10 millió forintos gyógyszerhez, és, mint mondta, remélte, hogy elő tudja segíteni a végleges gyógyszerhez való hozzájutását is. Megkeresésünkre az édesanya, Horváthné Ávár Dóra elmondta, hogy decemberben kérvényezték, hogy megkaphassák a Spinraza nevű készítményt, amely, bár végleges gyógyulást nem ígér, hozzájárul Noel állapotának fenntartásához, míg meg nem kaphatja a hőn áhított 700 millió forintos gyógyszert, a Zolgensmát.

– Reménykedtünk benne, hogy már január elején megkezdődhet Noel Spinraza-kezelése, azonban az engedélyeztetési folyamat nagyon elhúzódott. Ezért kerestük meg többek között Hende Csabát is – mondta Dóra. Jelen pillanatban Noelnek még nincs konkrét időpontja a kezelésre, de bíznak benne, hogy a képviselő közbenjárására ez minél előbb bekövetkezhet. Érdeklődtünk a családnál a gyűjtés állásáról is. Alig egy hónap alatt már meghaladta az ötmillió forintot az összegyűjtött összeg. – Ez egyelőre még csak egy kis szelete a célunknak, de nem csüggedünk, mindent megteszünk, hogy Noel mielőbb hozzájuthasson a gyógyszerhez – tette hozzá az apa.


Forrás: vaol.hu
Kép: Unger Tamás

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére