„Változatos és felkészülést igénylő szerepkör az enyém” – interjú DJ Rolanddal

frisss.hu Fotó: Romkert, DJ Roland • 2016. február 10., szerda •
A szombathelyi éjszakai élet egyik meghatározó alakjával, Bánhegyi Rolanddal beszélgettünk, aki a Romkert és a Cabana Garden házigazdája és egyik mozgató rugója. DJ Roland már több mint 20 éve aktív lemezlovas.
„Változatos és felkészülést igénylő szerepkör az enyém” – interjú DJ Rolanddal

Napjainkban a dj szakma űzése már nincs szakvizsgához kötve, azonban akadnak még a környéken is olyan „régi motorosok”, akik lemezlovas szakvizsgával is rendelkeznek és már évtizedek óta szórakoztatják a nagyérdeműt professzionális szinten.

Mikor kezdtél el foglalkozni a zenéléssel?

A bátyám is lemezlovas volt (még néha most is bemerészkedik a pultba), eleinte neki voltam a pakoló embere (1988-90). Akkor még délután 6-kor kezdődtek a bulik. Voltam én minden: pakoló, jegyszedő, ruhatáros, placcos. Később egyre többször rám maradt a pult, amíg ő kiugrott pár percre a pultból. Emlékeim szerint az első önálló, egész estés bulimat 1994-ben csináltam. Azóta minden héten megtalálható vagyok ott, ahol hangos a zene.

Mik voltak számodra a legfontosabb állomások?

Szinte minden helyszín, minden egyes buli fontos és meghatározó volt a pályafutásom során.  Nehéz lenne egyet kiemelni közülük, de talán az egyik legkultikusabb a Mega Disco volt Zalaháshágyon, itt volt a már említett legelső önálló megmozdulásom. Erre a helyszínre 20-25 kilométerről jártak az emberek buszokkal és autókkal minden szombaton a buliba. Tudok olyan emberről, aki nem egyszer gyalog tette meg ezt a távot. Mindez 1994-ben történt! Ma már ez a feeling elképzelhetetlen, elképesztő energiát kaptam ott és akkor, hogy emberek mit meg nem tesznek azért, hogy velem együtt szórakozhassanak! Szerintem a generációm tudja, hogy miről beszélek, mindenkinek megvan abból a korszakból a maga sztorija.

Természetesen a Romkert, a Studio, a Magyar Tenger, a Terminál, az Easy … mind-mind hatalmas mérföldkő az életemben!

Milyen zenét játszol?

Eléggé széles zenei palettán mozgok és mozogtam is mindig. Nem party dj vagyok, hanem házigazda (resident) lemezlovas. Ebből adódóan nem 1-2 órás szettekben gondolkodom, hanem az egész estés megoldás a feladatom. Mindig az adott este határozza meg a fő zenei irányzatot. Teljesen mást és máshogy játszom, amikor „all night long” (egész estés szett) van, mást, amikor csak a „warm up” (bemelegítés) a szerepem és totál mást, amikor a hajnali időszak az enyém. Meghatározó a helyszín, a vendég zenekar vagy lemezlovas személye is. Ahhoz, hogy egy top dj produkciója nagyot szóljon, abban nagyon nagy szerepe van a házigazdának, hisz nem mindegy, hogy mit játszik közvetlenül előtte-utána, illetve már hetekkel/hónapokkal, hogy a produkció beleilleszkedjen az adott szórakozóhely profiljába. Figyelnem kell az érkező lemezlovas zenei stílusát, játszott zeneit, fontos, hogy a fellépése előtt én ne „puffogtassam” el az ő húzó darabjait.

Változatos és felkészülést igénylő szerepkör az enyém. A közönség nem mindig érti, hogy „miért pont ezt” és „miért pont így” játszom, de ha az egész este összeáll, akkor a részletek már nem fontosak.

Milyen céljaid vannak a zenével a jövőre nézve?

Minden attól függ, hogy a zenének milyen céljai vannak velem. A stílusok jönnek-mennek, a trendek változnak, már nem szeretnék minden hullámra felülni. Nem gondolkodom producerkedésben, saját zene készítésében, pedig mostanság ez jelenthetné a kiugrást. Évekkel ezelőtt hetente készítettem rádiók részére mixeket, mert abban az időszakban volt annyi és olyan zene, hogy adtam a nevem a történethez. Az elmúlt időszakban ez lekorlátozódott évente 1-2 megjelenésre, mert nem akartam olyat kiadni a kezemből, ami nem igazán én vagyok. Egy-másfél éve ismét kezdem azt érezni, hogy van még remény, talán hamarosan ismét jönnek a mixek, ha nem is heti, de legalább havi elosztásban!

Mi a véleményed a szombathelyi bulizó közönségről?

A szombathelyi közönség mindig is nyitott és fogékony volt az újra. Ezt nem csak mi, a régió lemezlovasai, hanem a hozzánk ellátogató top dj-k is tapasztalják.

Ahogy a zenei trendekben, úgy a szórakozási szokásokban is állandó a változás, de mégis jól kivehető egy bizonyos körforgás. Húsz évvel ezelőtt a klasszikus lemezlovasok vitték a pálmát, majd évek múltán őket követték a sztárvendég zenekarok. Négy-öt év után ismét a nagy nevű dj-kre mozdult be a közönség, rengeteg party, after, több dj-s őrület szerveződött.  Az elmúlt években nálunk újra a zenekarok a fő attrakciók, de meglátásom szerint 1-2 év múlva az újgenerációs lemezlovasok fogják megtölteni a szórakozóhelyeket.

közösség

további frisss

lap tetejére