Űrháború klasszikus köntösben

Tóth Eszter • 2016. december 18., vasárnap •
A Zsivány Egyes- Egy Star Wars történet egy vicces beszólásokkal tarkított háborús sci-fi.
Űrháború klasszikus köntösben

„Egy újabb film a Star Wars fanoknak”- gondolhatná, aki végigfutja a mozik kínálatát. Valahol igaza van, mert olyan igazi zsigerből jövő beleéléssel valóban csak az tudja nézni a filmet, aki képben van az eredeti Csillagok háborúja történetekben, azonban a Zsivány Egyes külön alkotásként is megállja a helyét. Miután a Disney 2012-ben megvette George Lucastól a Lucasfilmet, és természetesen a Star Wars-franchise-t, elhatározták, hogy nem csak az eddigi filmeket folytató VII.-VIII.-IX. részt forgatják majd le, hanem különálló darabokat is készítenek. Ennek a tervnek az első állomása a Zsivány Egyes, amit jól látható módon a nézők tudtára is adnak, hiszen mindjárt a kezdésnél nem találkozunk az ikonikus felkúszó szöveggel, nincs lézerkard párbaj és a jól ismert karakterek helyett a főszerepekben egy teljesen úgy bandát kapunk.

Azt a bandát, akik ellopták a Halálcsillag tervrajzát, ami az Egy új remény cselekményét indítja be. Ennek a kvázi előzményfilmnek tehát úgy kellett izgalmasnak maradnia, hogy a végkifejletet már pontosan ismerjük. Gareth Edwards rendező az eddigiektől egy merőben eltérő stílusban szerette volna filmre vinni a lázadók történetét, egy kemény háborús filmként tálalta volna a sztorit, azonban a stúdió ezt a verziót túl sötétnek és komornak gondolta, így némi változtatásra volt szükség. Az újraforgatások és újravágások utáni változat egy kicsit könnyedebb, humorosabb és hangulatosabb lett, így jobban illeszkedik az 1977-ben elkezdett sorozathoz.

Itt is megvan a családi dráma, csak ezúttal nem Luke Skywalker és Leia hercegnő áll a középpontban, hanem Jyn Erso (Felicity Jones), akinek az apja, Galen Erso (Mads Mikkelsen) tervezte meg a Halálcsillagot, azonban direkt hagyott egy kis bugot a rendszerben, hogy a tervrajzokat az Ellenállás kezére játszva megsemmisíthessék. Csak sajnos a tervrajzok egy jól őrzött trópusi bolygón vannak elrejtve, így a lánynak össze kell fognia egy lázadókból verbuválódott kis csoporttal, hogy teljesíteni tudja a küldetést. Társa lesz egy fiatal katona, Cassian (Diego Luna) és egy átprogramozott birodalmi robot, K-2SO is. 

A Godzillat is jegyző rendező egyértelműen nagyobb teret szentelt az akciónak és a látványelemeknek, habár az általa elgondolt 600 trükkfelvételt a Disney 1700-ra emeltette fel, így jóval nagyobb horderejű háborús jeleneteket kaptunk, valamint a különféle bolygók vizuális megvalósítása is remekül sikerült. Mindenképp jót tesz ez a filmnek, mivel a karakterek nem túl bonyolultak és épp csak a legalapvetőbb információkat tudjuk meg róluk. A rajongók nagy örömére találkozhatunk visszatérő szereplőkkel, nagy hangsúlyt kap Saw Gerrera, akit az Oscar-díjas Forest Whitaker testesít meg, és a végén egy pár perces fénykard forgatásra beugrik maga Dart Vader is.

A Star Wars rajongóknak egyértelműen meg kell néznie a Zsivány Egyest, kicsit más ugyan, mint az előző részek, de remekül illik a franchise-ba. Aki eddig nem mélyült el a Csillagok háborúja világában annak remek kezdés lehet ez a mozi, hiszen bepillantást ad ebbe az elképzelt űruniverzumba és könnyedén bekapcsolódhatunk utána a következő, már ikonikussá vált filmek cselekményébe.

Ezekben az időpontokban nézheted meg a Savaria moziban, ezekben pedig a Cinema Cityben.  

közösség

további frisss

lap tetejére