Szombathelyen (még) nem lehet zöld rendszámmal ingyen parkolni

Szita Róbert-MTI - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. március 02., szerda •
Budapest, Székesfehérvár, Szolnok és Pécs után már Debrecenben és Kaposvárott is díjmentesen parkolhatnak a zöld rendszámtáblás autók. Még nem tudjuk, mikor mondhatjuk el ugyanezt Szombathelyről is, azt viszont igen, hogy nyilvános töltőállomás már létezik a városban.
Szombathelyen (még) nem lehet zöld rendszámmal ingyen parkolni

Márciustól újabb két megyeszékhellyel gyarapodott azon városok sora, ahol ingyenesen parkolhatnak a környezetkímélő, zöld rendszámtáblás járművek.

Megyeszékhelyek, ahol ingyenes a parkolás 
Debrecenben, a helyi rendelet értelmében a díjmentes parkolás a tisztán elektromos, valamint a külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsikra vonatkozik.

Kaposvárott, a város közgyűlése legutóbbi ülésén úgy módosította a fizetőparkolók rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, hogy a környezetkímélő járművekkel várakozóknak nem kell fizetniük, függetlenül attól, hogy helyi lakosok vagy sem. A kaposvári buszsávot a zöld rendszámú gépkocsik nem használhatják, de folyamatban van egy olyan beruházás, amely a gázüzemű helyi járatú autóbuszok mellett az elektromos autók töltésére is lehetőséget biztosít a közeljövőben.

Érdekesség, hogy Hódmezővásárhelyen a fizetőparkolási rendszer bevezetése óta ingyenesen parkolhatnak az elektromos és a hibrid személygépkocsik, erről még 2007 decemberében döntött a város közgyűlése. Az alföldi városban ennek ellenére még nem működik nyilvános elektromos töltőállomás.

Székesfehérvárott sem kell parkolási díjat fizetni a környezetkímélő – zöld rendszámmal ellátott – gépkocsikra.

A pécsi közgyűlés pedig januárban határozott arról, hogy díjmentesen vehetik igénybe a baranyai megyeszékhely önkormányzata által fenntartott fizető parkolóhelyeket a kizárólag elektromos meghajtással rendelkező, nulla emissziós gépkocsik.

Szolnokon az elektromos autózás ösztönzésére a kizárólag villamos energia felhasználásával működő autók tulajdonosainak a várakozásért nem kell díjat fizetniük. Az elektromos autók tulajdonosainak a járműveik töltéséért sem kell fizetniük a 2015 októberében átadott, Sólyom úti nyilvános elektromos töltőállomáson az E.ON Kft. közérdekű kötelezettségvállalása jóvoltából. A cég két évig biztosítja ingyen a villamosenergia-felhasználást a töltőállomáson.

A Fővárosi Közgyűlés 2015. december 2-ai ülésén fogadta el azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámtáblás, környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhassanak. A budavári önkormányzat – az elsők között az országban – a zöld rendszámos gépjárművek számára a területén ingyenessé tette a parkolást és az elektromos töltést. A kezdeményezéshez azóta más kerület is csatlakozott.

Villanyautók Szombathelyen 
Megkeresésünkre Illés Károly alpolgármester elmondta, hogy szakmai egyeztetés még nem történt az ügyben, így jelenleg nem tudja, mikor kerülhet a téma a szakbizottság, majd a közgyűlés elé. 
Pedig a szombathelyi villanyverdákat már nyilvános parkolóban is lehet tölteni a városban. Január 29-e óta ugyanis Nagypál Tibor villamosmérnök és kollégái találmánya, az eTank a Körmendi úti InkubátorHáznál található parkolóban várja az elektromos autókat és tulajdonosaikat. Ahogy képeinken is látják az ünnepályes átadón a térség országgyűlési képviselője, és a város polgármestere is jelenlétével igazolta a környezettudatos közlekedés létjogosultságát.  

A parkolási szokásoktól függően évente hozzávetőlegesen 50-100 ezer forintot takaríthatna meg a villanyverdával közlekedő szombathelyi autós.

közösség

további frisss

lap tetejére