Kész az eTank: már Szombathelyen is tankolhatnak a villanyverdák

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. január 29., péntek •
Nagypál Tibor és kollégái találmánya, az eTank segítségével már elektromos autókat is lehet tölteni városunkban. A villanyverdák Vas megyei közlekedését támogató új műszaki megoldást, az eTankot pénteken Hende Csaba országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester, és a cég tulajdonosai adták át. Az esemény médiatámogatója a Frisss FM és a frisss.hu volt.
Kész az eTank: már Szombathelyen is tankolhatnak a villanyverdák

A szombathelyi eTank Hungary Kft. egyedi töltőállomások tervezését és beépítését vállalja elektromos járművek részére, karbantartással, illetve engedélyek beszerzésével – tudtuk meg pénteken az Inkubátorház melletti parkolóban lebonyolított eseményen.  

Az ünnepélyes átadás során Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy öröm volt megismerni a szombathelyi mérnökök találmányát, melyről ,,jelenleg még mustármag, mely hamarosan szétterjed, és szárnyára kapja a világ.”  

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról szólt, hogy a jövő technikája az elektromos autó, ennek kiszolgálásra pedig kiválóan alkalmas lesz eTank. 

Az átadás előtt az eTank Hungary Kft. tulajdonosai, Nagypál Tibor, Hajdu Adrián és Porpáczy István azt hangsúlyozták, hogy fegyelmezett, rendszerbe foglalt, informatikai háttérrel rendelkezik az eTank. Az ügyvezető-tulajdonos, Nagypál Tibor a jövőképről és a célokról, Hajdu Adrián a webes felhasználásról, az okostelefonos alkalmazásról, míg Porpáczy István a rendszer vezérlésről és a távfelügyeletről is beszélt.    

A cég ügyvezető-tulajdonosával, Nagypál Tiborral rögzített beszélgetésünk első részében a többi között arról olvashattak, hogy miért fontos az elektromos töltőhálózat elterjedése, és miért egyedülálló a vasi mérnökök találmánya. Az alábbiakban a további fontos részletek is kiderülnek. 

Hogyan működik a feltöltés, tényleg elég egy okostelefon?
Az egyenlegfeltöltés mobiltelefonról is működik és a járművet androidos vagy iphone okostelefont használva is lehet majd tölteni. A rendszer működése egyébként egy internetes regisztrációval veszi kezdetét, ezután mindenkinek saját pénzügyi egyenlege lesz, ahol feltöltheti a később felhasználandó energia mennyiséget, ezért pedig fizet. Amikor pedig tölteni szeretné a járművét, akkor pár másodperces azonosítás után, egy szervergépről történő mobilkommunikációs visszaigazolást követően megkezdheti a töltést és az ott felhasznált energia ára - gyakorlatilag abban a pillanatban, amikor ezt használja, - levonódik az egyenlegből. Amikor legközelebb, akár pár percen belül, de már máshol újra tölteni szeretne, akkor ez már az új egyenlegről indul.   

Egyedülálló, de nem ingyenes. Ugyanakkor az egész egy rendszerben lesz összefogva, szervergépen üzemel majd, és naprakészen minden pillanatban, akár több száz vagy ezer töltőhely felügyeletét is elláthatja majd. 

Az első szombathelyi és egyben Vas megyei eTankot Hende Csaba, Puskás Tivadar és a három tulajdonos adta át, az elektromos autókat pedig a T-Truck Kft biztosította. 
Cikksorozatunk szombaton folytatódik, akkor a műszaki paraméterekről és a biztonságról is olvashatnak majd. 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére