Szent Márton projekt és a felemelő szeretet

szróbert-HCs • 2014. június 26., csütörtök •
Veres András megyéspüspök június 26-án, a Püspöki Palota konferenciatermében sajtótájékoztatót tartott, melynek témája a Szent Márton Jubileumi Év programjai, illetve az egyházmegyei előkészületek voltak. Az eseményen a frisss.hu azt is megtudta, hogy Molnár Péter lett az egyházmegye kommunikációs felelőse. Nézze meg fotósunk helyszínen készített képeit is!
Szent Márton projekt és a felemelő szeretet

Veres András megyéspüspök tájékoztatójában elmondta: nagyon jó a kapcsolat a városvezetéssel, a jubileumi célkitűzések közösek, az elvégzett munkáról, előkészületekről kölcsönösen és folyamatosan tájékoztatjuk egymást. A karakter viszont különböző. Lesznek közös, de lesznek külön programjaink is, a cél azonban közös cél, ez pedig nem más, mint Szent Márton születésének 1700. évfordulóját méltó módon megünnepelni. 

A firisss. hu a helyszínen azt is megtudta, hogy az egyházmegye két előkészítő évet hirdetett meg. Az idei, a 2014-es esztendő fő célkitűzése a belső lelki építkezés segítése. Ennek érdekében pedig olyan kiadványokat készítenek elő, melyekkel az intellektuális képességeket célozzák meg, illetve olyan lelki programokat is szerveznek, melyekkel a spiritualitást segítik elő. Emellett imakönyvet is készítenek, mely egyéni és közösségi használatra lesz alkalmas, a kötetet a novemberi Szent Márton ünnepekre adják ki. A megyéspüspök azt is kiemelte, hogy díszes tartót, Szent Márton ereklyét is készíttetnek.
Szeretnénk elérni, hogy a városon belül a jubileumi esztendő megerősítés legyen mindenki számára. Az a fontos most, hogy örüljünk és legyünk büszkék arra, hogy itt, Szent Márton városában élhetünk. Ezért aztán 2016-ban olyan programokat szervezünk, mely számos réteget megmozgat – fűzte hozzá Veres András. 

Maurer Péter koordinátor tájékoztatójában arról beszélt, hogy egyre több zarándokcsoport - közöttük két francia, de német és persze magyar csoport - is már ideérkezett. Komoly zarándokmozgás kezdődött meg tehát Szombathely irányába, illetve Szombathely irányából is. Megtudtuk, hogy csomagot is készítenek, melyek egyik darabja egy tarisznya lesz, melyet a megváltozott munkaképességűek alkotnak. Hozzátette: A Martinus Felnőttképző Akadémia szobáit felújították, hogy még komfortosabb legyen a zarándokok számára a szállás. 

A tervekről az is kiderült, hogy 2015-ben zarándoklatot terveznek Tours-ba, illetve 2017-ben Szlovénián át Olaszországba is. Emellett ismeretterjesztő előadásokat is szerveznek, hogy pontosan megismerhesse minden érdeklődő Szent Mártont és életét, de lesznek tudományos konferenciák, teológiai és művészettörténeti témájú előadások is, ezek mellett pedig sport- ifjúsági és lelki találkozó is a gazdag program része. 
Az eseményen Veres Gábor szobrászművész is megjelent, aki az egyházmegye által kiírt pályázat győzteseként volt jelen. A meghívása tudatos volt, hiszen – mint megtudtuk – a művész örökíti meg Szent Márton életének egy-egy részletét. 
Olyan művel szeretné megörvendeztetni a város és az egyházmegye Szent Márton életét, melyet a bronzkapu reprezentál majd. Hat kazetta van a kapun, ezért hat részlete lesz, baloldalon Savariához kötődő történések szerepelnek, a születése, az édesanyja keresztelése, illetve ahogy az ariánusok kiűzik Szent Mártont Savariából. A jobb oldalon pedig a halála, ahogy megosztja köpenyét a koldussal, illetve az egyik híres miséje lesz felismerhető.  
A püspök azt is elárulta, hogy a jubileumi nagy szent kapu, vagyis a székesegyház középső kapuja ezután zárva lesz, csak a két oldalkapu lesz nyitva, ezzel is védik a szent kapu művészi értékét. 
Veres Gábor szobrászművész kiemelte: nagyon boldog vagyok, hogy itt állhatok. Az eddigi munkáim csupán előkészületei voltak a mostani, életem talán legfontosabb munkájának. Biztos voltam benne, hogy magas plasztikát kell készíteni, mely távolról is látható lesz. Tapintható formákat képzelek el, hiszen a jelenet adott, minden ezt sugallja. 

Az egyházmegye által megterveztetett logóról a püspök atya elmondta: a felemelő szeretet, mint szlogen szerepel rajta, az aranyozott figura pedig maga Szent Márton, aki betakarja a koldust, a római szám (MDCC) pedig a jubileumra utal. Emellett a Jézusi szeretet megvalósulása és a szivárványként átölelő szeretet is felfedezhető rajta.  
A 2016-os esetleges pápalátogatással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszul elhangzott, hogy egynapos zarándoklattal számolnak, így az esetleges szállásproblémákkal egyelőre nem kívánnak foglalkozni. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére