Szemetelő szombathelyiek, ennyit a szelektív hulladékgyűjtésről (frissítve)

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 20., péntek •
Szégyellje magát az, aki részt vesz abban, hogy ilyen szemetes legyen csodálatos és népszerű városunk! Körbejártuk Szombathelyet, fotóztunk is.
Szemetelő szombathelyiek, ennyit a szelektív hulladékgyűjtésről (frissítve)

Naponta elsétálunk a szelektív hulladékgyűjtők mellett, de észre sem vesszük, milyen szemetes a kukák környéke. A hulladékot valaki mellészórja, odapakolja, nem törődve azzal, hogy ez tilos!

Jártunk például Oladon, a Kiskar és a Felsőőr utcában, valamint a Dolgozók útján. Számos hely van a városban, ahol mocskos a szelektív kukák melletti rész, nem szép látvány. Az üvegek, műanyagok, dobozok, olykor bútorok, cipők a szemetesek mellett, van, aki egy egész zsákot kirak, nem válogatja szét a kidobni valót.

Levélben megkérdeztük a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt.-t (SZOVA – idetartozik a hulladékgazdálkodás), hogy mit tesz ez ellen a társaság, miért nincs rend, mi az oka, hogy az emberek mellészórják például a műanyag flakonokat? Nem fér bele, nincs elég hely? Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire működik a szelektív hulladékgyűjtés rendszere a városban... A választ várjuk, ha megkapjuk, frissítjük vele cikkünket!

Addig nézze meg a további bizonyítékokat galériánkban!

Frissítés:

Megkaptuk a választ a Szova Zrt.-től, amit változtatás nélkül közlünk:

"Sajnos állandó problémát jelent a városban, hogy a lakosság – tájékozatlanságból vagy nemtörődömségből – a kukák mellé (is) teszi a hulladékot. Vonatkozik ez a hagyományos kommunális és a szelektív gyűjtőkre egyaránt. A SZOMHULL Kft. és alvállalkozójaként a SZOVA Zrt., mint a város köztisztaságáért felelős társaságok mélyen elszomorítónak és felháborítónak találják ezt a magatartást.

Tapasztalatunk szerint a szelektív hulladékgyűjtők környékén szinte teljes egészében nem szelektíven gyűjtött szemét hever. Alapvető és mindenki által ismert szabály, hogy a gyűjtőszigetek edényeibe papír, műanyag és üveg hulladékot lehet elhelyezni tisztított állapotban, válogatva. Aki másfajta szemetet tesz le az edények mellé, annak tudnia kell, hogy helytelenül cselekszik.

Így jár el az is, aki a hagyományos kuka mellé helyezi a háztartási szemetet. Az otthonokban összegyűlt többlethulladékot, ami esetlegesen nem fér bele a gyűjtőedénybe, SZOVA logóval ellátott zsákba (a SZOMHULL Kft. ügyfélszolgálatán és a Szombathelyi COOP Zrt. üzleteiben megvásárolható) kell tenni a kuka mellé, abban gyűjtve elszállítják munkatársaink, csomagolatlanul a földön heverve nem. Ezt a vonatkozó önkormányzati rendelet mondja ki.

A kukák mellé letett hulladékot a hagyományos és a szelektíven gyűjtött szemét esetében is akkor viszi el a SZOVA Zrt., ha már illegálisnak minősítve azt, az önkormányzat városüzemeltetési osztálya megrendeli. Fontos megemlíteni, hogy ez jelentős és folyamatos többletköltséget jelent a városnak. A helytelenül lerakott szemét tehát nem csak Szombathely városképét rontja, hanem anyagi kiadásokkal is jár az elszállítása.

A SZOVA Zrt-nek hatósági jogköre nincs az illegális szemetelőkkel szemben. Annyit tehetünk, hogy megrendelés esetén elvisszük a hulladékot és megismertetjük az emberekkel a hulladékszállítással kapcsolatos alapvető szabályokat, információkat és felhívjuk a figyelmet a helyes magatartásra.

Rend ugyanis csak a lakosság együttműködésével és környezettudatos hozzáállásával lehet a városban."

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére