Savaria 60

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. december 04., péntek •
Egykori tanárok és igazgatók, véndiákok, közöttük a diákévek óta sikeressé vált cégvezetők is megjelentek a hatvanéves Savaria Középiskola jubileumi gáláján és „Tiszteletbeli tanár” avatási programján, az Agora Savaria Mozi nagytermében. Pénteken jó volt újra egy kicsit ,,savariásnak lenni”.
Savaria 60

A programot az iskola intézményi partnerei a megye nagy cégei, kis- és középvállalkozásai, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a partner iskolák vezetői, volt  és jelenlegi diákjai és kollégák számára szervezték.

Köszöntők
Ünnepi beszédében Puskás Tivadar, a város polgármestere kiemelte, hogy hatvan év alatt sok minden történik, egy középiskola életében azt jelenti hat évtized, hogy sok-sok tehetséges és persze nem annyira tehetséges diák járt ide, illetve kikerült a város egyik emblematikus iskolájából. 
A megszerzett tudás arra adott alapot, hogy az élet sok-sok területén sikeresek legyenek, ilyen Gécsek Tibor, Tiborcz János, Halmosi Zsolt, Göncz Szabolcs, Ómolnár Miklós, Horváth Attila, Kiss Norbert, vagy éppen Szász Krisztofer, a korosztályos kick-box világbajnok.

Szombathelyen az utóbbi időben jelentősen nőtt a gazdaság termelése, ezzel a város egy virágzó, prosperáló megyeszékhellyé vált. A műszaki pálya magasan értékelt térségünkben, így örömünkre szolgált, hogy sikerült elindítani a műszaki felsőoktatás részeként, a gépészmérnök-képzést is. Ebben nagy szerepet tulajdonítunk a hatvan esztendős Savaria Középiskolának is – tette hozzá a polgármester.

Ezt követően Balázsy Péter, megyei jegyző, a Vas megyei Önkormányzat hivatalvezetője is köszöntötte a megjelenteket, amikor arról beszélt, hogy az ember felnőtté válásában rendkívül meghatározóak a középiskolás esztendők. 
A jövő autószerelői, rendőrei, logisztikusai tanulnak itt, és örömteli, hogy az utóbbi időkben kezdi visszanyerni a szakma a régi fényét, a legjobbak pedig akár mérnöknek, akár műszaki menedzsernek is tovább képezhetik magukat – fűzte hozzá a megyei jegyző. 

Ezt követően Balázsy Péter a megyei közgyűlés oklevelét adta át az iskola igazgatójának, Sümegi Tamásnak, aki ezt követően iskolatörténeti beszédet tartott, melyben felidézte a Savaria elmúlt hat évtizedét. 

A Savaria név említésekor, a város római neve után a mi iskolánk neve ugrik be, és ez nem véletlen, hiszen a város és az iskola neve összefonódik, a hat évtized alatt több ezer diák végzett itt – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét az igazgató, majd felidézte, hogy az egykori gimnázium, 1955-től 1963-ig a leánykollégiummal együtt, az Alkotmány utcában kezdte meg működését. 

Az első tantestületből megemlítette a most is jelenlévő, immár 90 esztendős Novák Zoltán, egykori tanár nevét. Megtudtuk, hogy 1962-1991-ig Farkas Miklós lett az igazgató, és hiába jelentette be 1963-ban, hogy rendelkezésre állt a pénz az új iskola megépítéséhez, csak 1967-ben adták át a Hadnagy utcai épületet.

A gimnáziumi osztályok kifutása után, 1973-1990-ig Savaria Közlekedésgépészeti Szakközépiskola néven működött az intézmény, ekkor még a líbiai diákok szakképzése is itt zajlott. 
Az igazgató röviden felelevenítette az 1991-2001-ig tartó évtizedet is, amikor Pődör György volt az igazgató és újra gimnázium lett az intézmény, de arról is beszélt, hogy 1993-ban már a rendészeti képzés is beindult, majd 1994-ben kollégium épült az iskola területén. Szólt az 1998-as esztendőről is, amikor az OSZTV-n az autós szakmában minden dobogós helyen ,,savariás” diák végzett. Ezután a labdarúgó fakultációról is beszélt, és hozzátette, hogy ez a képzési forma lett a későbbi Illés Akadémia bölcsője. A 2001-2011-ig tartó dr. Tatai-Szabó Miklós igazgató neve által fémjelzett évekről is beszélt a jelenlegi igazgató és megemlítette a 2008-tól hagyománnyá vált vidám ballagásokat, amivel azóta is csak a ,,savariások” büszkélkedhetnek.

Megtudtuk, hogy 2011-től Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Savaria Közlekedési Szakképzési Iskolája és Kollégiuma részeként működik az intézmény. Sümegi Tamás azt is elmondta, hogy jelenleg 7 évfolyamon, 23 osztály 580 diákja tanul a Savariában, a megye egyik legnagyobb középiskolájában, mely hamarosan újra nevet vált és ezzel egy időben meg is szépülhet. 

Visszaemlékezések
Pődör György, az iskola nyugalmazott igazgatója visszaemlékezésében elmondta: a Savaria az egyetlen, első és utolsó munkahelyem. Amikor idekerültem, nehezebb volt bekerülni, mint az elitgimnáziumokba. Ebben az iskolában büszkeség volt tanítani, mindvégig tiszteltem elődömet, a nemrég elhunyt Farkas Miklóst, aki egy gimnáziumból az ország egyik legerősebb szakközépiskoláját teremtette meg. Akkoriban egy 30 fős osztályban 60-70 szülő vett részt a szülői értekezleten, sajnos ez ma már nem így van. A kollégium és az OSZTV-k voltak a  nagy vágyak, ,,nyerni kell, hogy figyeljenek ránk” – volt a jelszó, mondta az íróként,  költőként is közismert Pődör György. 

Szigorúság, következetesség – ezek voltak a legfontosabbak a Savariában, tette hozzá, majd . egy 1993/94-es évkönyvből idézett: ,,Nem könnyű ma megmérni és megmérettetni, mert mindkettőhöz hódolat kell. Hűség és indulat, alázat és harag, minden benne van az elmúlt hatvan évben.”
Ezután dr. Tatai-Szabó Miklós nyugalmazott igazgató fanyar humorral lapozta végig a 2001-2011-ig tartó évtized legfontosabb történéseit.  Beszélt a mindig kényes iskolai felújításokról, a zűrös tanévkezdésekről, az emlékezetes kirándulásokról, és a felejthetetlen ballagásokról is.   

Büszkeségek
Az iskola Öreg diákok baráti köre tiszteletbeli tanári címet adományozott tavaly a rendészet, (Halmosi Zsolt és Tiborcz János) idén az autótechnika területén. Pénteken két egykori diák, Cseri József, az Autófókusz Kft. ügyvezetője, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és dr. Keszte Róbert, a budapesti Continental Automotive Hungary ügyvezető igazgatója vehette át a címet. Mostantól emlékplakett és emlékkönyv őrzi nevüket. 
Cseri József meghatottan mondta el, hogy rendkívüli megtiszteltetésnek érzi a címet és azt, hogy a kollektíva méltó keretet adott a jubileumnak. 
A szakmai büszkeség mellett ott vannak az érzelmek és a tisztelet is. Olyan elkötelezettséggel viszonyuljanak az iskolához, amely egy előremutató befektetés. Álmok nélkül nem megvalósíthatóak a céljaink – ezekkel a szavakkal adott jó tanácsokat a jelenkor ,,saváriásainak”.  

Keszte Róbert pedig megígérte, hogy ezután rendszeresen jön majd és beszámol az autóipar aktuális történéseiről. Szorgalom és elkötelezettség, szakmai tudás és szerencse kell a sikerhez, mondta a kitüntetett. 
Végül Pődör György saját, erre az alkalomra írt versét szavalta el, majd pezsgős koccintásra várták a vendégeket. Itt pedig kötetlenül lehetett beszélgetni az egykori tanárokkal, közöttük az első tantestület tagjával, Novák Zoltánnal és az iskolában 1972-2012 között több mint 40 éven át tanító legendás testnevelővel, Hollósi Tiborral is. 

Műsorok
A gála során bemutatták az iskoláról szóló kisfilmet is, mely Láng Péter munkáját dicsérte, a középiskola legtehetségesebb diákjai pedig előadóművészként nyújtottak egy csokorra valót a közönségnek. Verssel, énekkel és népzenével ünnepelték a hat évtizedes évfordulót. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére