1899-ben készült a világ első, víz alatti portréja

Frisss.hu/petapixel.com - Fotó: Louis Marie August Boutan • 2016. szeptember 08., csütörtök •
Ilyen, amikor két búvár unatkozik odalent.
1899-ben készült a világ első, víz alatti portréja

Minden jel szerint ez a kép nemcsak a világ első víz alatti fotója, hanem az első víz alatti portré  is egyben. Ez talán nem is lenne akkora cucc, ha mindezt nem 1899-ben csinálja meg Louis Marie August Boutan búvár, aki még a fényképeszet úttörője is volt.

A képpel kapcsolatban mára csak annyi tűnik biztosnak, hogy a dél-franciaországi Banyuls-sur-Mer település közelében készült, 1899-ben, a képet Boutan készítette, a portrén látható ember pedig a román oceanográfus és biológus, Emil Racovitza.

Más források szerint ez egy szelfi, amit 1893-ban lőtt saját magáról Boutan, aki az elképesztő, 50 méteres mélységben nitrogénmérgezést kapott, mert az exponálás legalább 30 percig tartott.

Ha még mélyebbre ásunk, akkor az derül ki, hogy Boutan 1893-ban találta fel a víz alatti fényképezőgépet és még ebben az évben készített is pár képet, de az nem valószínű, hogy a cikkben is szereplő kép ezek közül származna.

Már az sem lehetett egyszerű, hogy több mint fél óráig szárazon tartsa a lemezeket, de Boutan minden képzeletet felülmúlva vakuval dolgozott odalent. Hogy megfelelő mennyiségű fény álljon a rendelkezésére, magával vitt a mélybe egy levegővel teli hordót, aminek a tetején egy üvegbúra alatt egy alkohollámpa volt. Persze ez még kevés lett volna odalent, egy gumis fúvóka segítségével magnéziumport fújt a lángra, ami éles fénnyel égett el.

 

közösség

további frisss

lap tetejére