Pénteken eldől, lesz-e újra határ Ausztria és Magyarország között

frisss.hu • 2015. december 03., csütörtök •
Az EU miniszterei a schengeni határok visszaállításáról döntenek.
Pénteken eldől, lesz-e újra határ Ausztria és Magyarország között

A Financial Times írta meg, hogy pénteken az EU bel- és igazságügy miniszterei megtárgyalják a luxemburgi soros elnökség előterjesztését a schengeni határokra vonatkozóan. A beterjesztett dokumentum az uniós szerződés 26-os cikkének hatályba lépését javasolja. Ennek értelmében az Európai Bizottság engedélyezi egy-két belső határ visszaállítását akár két évre is.

A minden eddiginél drasztikusabb lépést a görögországi helyzet indokolta. Egy, a Financial Times-nak nyilatkozó szakértő szerint a schengeni határok visszaállításával az EU Görögországot akarja sakkban tartani. Brüsszel többször megfenyegette már Görögországot a schengeni tagságuk felfüggesztésével, ha nem tartják kordában a menekültáradatot.

A határok visszaállításával az EU a menekültválság kezelésének hiányosságai miatt kialakult veszélyt szeretné mérsékelni. Amennyiben egyes határokat újra lezárnának, az a gyakorlatban útlevél-ellenőrzést jelentene.

Miután előkészítési igénye nincs, amennyiben pénteken a miniszterek rábólintanak a tervre, annak végrehajtása azonnal bevezethető. Brüsszel másik követelése, hogy az unió külső határain uniós határőrök százai szolgálhassanak, a schengeni határok visszaállításával egyidejűleg.

Görögországon keresztül csak az idén 740 ezer menekült érkezett az Európai Unióba.

közösség

további frisss

lap tetejére