Mozgalmas nyár és ősz a Chernel-kertben

frisss.hu Fotó: Tóth Zsófia, Harsányi Krisztián • 2015. szeptember 14., hétfő •
Zajlik az élet a kőszegi madárvédelmi mintatelepen, ahol számos sérült, gondozásra szoruló madarat nevelnek, készítenek fel az önálló életre. Kíváncsiak voltunk, hogy szeptember elején mi újság a Chernel-kertben. Harsányi Krisztiánt, az arborétumot gondozó Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársát kérdeztük.
Mozgalmas nyár és ősz a Chernel-kertben

Leginkább a fiatal madarakra koncentrálnak jelenleg a kőszegi Chernel-kertben. Az év során nagy számban érkeznek a létesítménybe fiókák, a madarakat felnevelik és nyár végén-kora ősszel szabadon tudják engedni őket. Ebben az időszakban a gólyák is a figyelem középpontjába kerülnek, amik egyébként most a legnagyobb szenzációt jelentik a kertben - tudtuk meg Harsányi Krisztiántól.

Az idei évben kilenc példány nevelkedett a kőszegi intézményben, mindannyiukat visszajuttaták a természetbe. Voltak, amelyek a Chernel-kertben gondozott, maradandó sérülést szerzett gólyák fiókái, némelyek tojásként kerültek be, többiek pedig fiatal madárként.

A szakember elmondta, hogy mivel a náluk szabadon engedett madarakat egyedi jelöléssel látják el, egy-egy példányról később is hírt kaphatnak, így történt ez a nyáron is: a kilenc gólya közül egyet például Lipcse mellett, Németországban egy szántóföldön láttak, a terepmadarászok a távolról is jól leolvasható színes gyűrű segítségével azonosítani tudták a Kőszegen nevelt fiatal gólyát. A szakember hozzátette, minden ilyen információ fontos számukra, hiszen képet kapnak arról, hogy mennyire életképesek az általuk nevelt egyedek.

Bagolyfélék visszavadítása is a teendőik között szerepel, jelenleg nyolc egyedet készítenek fel arra, hogy önállóan tudjon élni a szabadban. Egy kuvik, egy macskabagoly és hat fülesbagoly mellett vörös vércse fiókák állnak lassan készen arra, hogy elengedjék őket. A szabadon engedés előtt még olyan mesterséges környezetbe helyezik őket, ahol önállóan tudják gyakorolni a táplálékszerzést.

A telepre került madarak számát tekintve forgalmas nyarat tudhat maga mögött a Chernel-kert, a nyár közepén pedig rekord is megdőlt, a július volt minden idők legforgalmasabb hónapja. Körülbelül száz madár érkezett hozzájuk, az új lakók között sok fecskét fogadtak be. A nyári viharok megtépázták a fészkeiket, ennek köszönhetően több mint 30 példányt neveltek. Nyár végére szinte mindegyiküket szabadon tudták engedni. Augusztusban pedig az áramütött vércsék száma volt kiugró, annak ellenére, hogy ilyen sérülést szerzett vércsék rendszeresen érkeznek a gondozásukba.

közösség

további frisss

lap tetejére