Mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha rámerészkedsz a befagyott Csónakázó-tó jegére

Frisss - fotó: Hornyák Emőke, Bodorkós Máté • 2017. január 17., kedd •
Attól hogy több tavon és folyón összefüggő jégtakaró alakult ki, még nem szabad rámerészkedni. Elmondjuk, mennyi büntetést kell fizetnie annak, aki nem tartja be a szabályokat.
Mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha rámerészkedsz a befagyott Csónakázó-tó jegére

Igazából a szó hagyományos értelmében vett téli idő csak a 2017-es év beköszöntével érkezett meg Vas megyébe. Csontig hatoló hideg, havazás, ónos eső és ködös időszakok váltakoztak az elmúlt hetekben. Ennek köszönhetően pedig a folyók és a patakok medrei gyorsan, míg a Csónakázó-tó némiképp lassan fagyott meg. 

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint csábító látványt nyújt az összefüggő jégtakaró, a csúszkálás csak a Szombathelyi Műjégpályán engedélyezett. Ennek leginkább az az oka, hogy a jegesedési folyamat lassabban, míg az olvadás hirtelen történik. Ezért a megyeszékhelyen tilos az álló-, és a folyóvizek jégtábláira merészkedni. Azon túl, hogy az életét teszi kockára a kíváncsiskodó, súlyos pénzeket is fizethet.

Bár a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra nem érkezett lakossági bejelentés, mégis napokon keresztül látható volt, hogy ismeretlenek a Csónakázó-tó jegére korcsolyával, kisállattal és szánkóval is rámerészkedtek. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. Pedig ha a hatóság embere észreveszi a tilosban csúszkálást, akkor kemény büntetésre számíthatunk.

Abban az esetben, ha a járőr észleli a cselekményt, az elkövetőt figyelmezteti és helyszíni bírságot is kiszab, de nem csak a rendőrség járhat el ebben az esetben. Amennyiben a helyszínen bírság kiszabására nem kerül sor, az intézkedő rendőr – a jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt – szabálysértési feljelentés megtételével, szabálysértési eljárás megindítását kezdeményezheti.

Azzal a személlyel szemben, aki a jégen tartózkodás szabályait megszegi szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot. Ennek összege pedig ötezer forinttól egészen ötvenezer forintok terjedhet.

közösség

további frisss

lap tetejére