Másszon fel Dozmat új kilátójába, érdemes!

K.G. Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 21., szombat •
Átadták a Krisztina-kilátót szombaton délután Dozmaton. Mi is ott voltunk, megnéztük, felmásztunk. Szép lett, és örömmel vették birtokba a falu lakói is.
Másszon fel Dozmat új kilátójába, érdemes!

A kilátóhoz egy kavicsos úton jutottunk fel, az avatóünnepségre igyekeztünk. A falu lakói közül sokan megjelentek, gyerekek és felnőttek egyaránt. Hende Csaba országgyűlési képviselőt várták az érdeklődők, valamint, hogy átvágják a szalagot.

A rendezvényen Horváth Ádám, Dozmat polgármestere elmondta, hogy a falu felett húzódó domb tetején pár éve még egy bozótos, erdős terület volt. Innen csodálatos a kilátás Ausztriára, a Kőszegi-hegységre. A kilátó kivitelezését tavaly év végén kezdték el, és nagyjából fél év alatt készült el. Nem volt egyszerű, mert utat is kellett építeni hozzá. Uniós és kormányzati forrásból valósult meg a beruházás. 24 millió forint állt rendelkezésre, abból 6 és fél millió forint volt az önerő. Azt is megtudtuk, hogy Szombathelyről egyéb látnivalók miatt sokan érkeznek a faluba, már ők is felfedezték a kilátót. Ehhez a kilátóhoz tartozik az Életfa Parkerdő. Ez köti össze városunkat és Dozmatot. A szombathelyi parkerdőből el lehet sétálni Dozmatra, közben pihenőhelyekkel és táblákkal.

Hende Csaba Orosházáról érkezett Dozmatra. Kiemelte, hogy olyan vezetőkre van szükség, mint Horváth Ádám polgármester. Kifejtette, hogy néhány évtizede még szomorú képet mutatott ez a falu. Rengeteg új ház, közösségi beruházás valósult meg azóta, „ékszerdoboz” lett a település, ez minden vezetőnek, volt vezetőnek és a lakóknak is az érdeme. A jövőre tekintve elmondta, hogy egy víztározó létesül majd Dozmaton, ezt Orbán Viktor jelentette be néhány napja Szombathelyen. Ez a víztározó fontos a megyeszékhely számára, mert az Arany-patak nem önti el többé az oladi városrészt.  

Emellett a falu infrastruktúráját is fejlesztették: építettek egy új utat, felújították a településen lévő régi, már szinte használhatatlan járdákat, valamint egy új lakóterületet alakított ki az önkormányzat saját forrásból, mivel egyre többen szeretnének a faluba költözni. Most 240-en élnek Dozmaton, de ez a szám növekedni fog. Az emberek ismerik egymást, közösségi rendezvényeken vesznek részt, összetartóak.

 

Aki kíváncsi a kilátóra és az Életfa Parkerdőre, látogasson el Dozmatra, megéri, valóban gyönyörű!

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére