Átadták: már lehet közlekedni a teljes M86-os gyorsforgalmi úton!

frisss.hu,MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 25., kedd •
Valóra vált a szombathelyiek egyik álma. Mutatjuk, milyen volt az átadó Áder János, köztársasági elnökkel.
Átadták: már lehet közlekedni a teljes M86-os gyorsforgalmi úton!

Kedd délután magas biztonsági intézkedésekkel övezve adták át az M86-os gyorsforgalmi út befejező szakaszát. Az ünnepélyes átadón részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is. Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeztek vendégek a beledi leágazónál szervezett ünnepségre. A 33,4 kilométer hosszúságú szakasz átadásával sikerült Szombathelyet is bekötni a hazai gyorsforgalmi úthálózatba, a fejlesztésnek köszönhetően 91,7 kilométeren 2x2 sávon épült ki gyorsforgalmi út Győr és Szombathely között, a teljes beruházás összköltsége meghaladta a 158 milliárd forintot. 

Az új gyorsforgalmi út tehermentesíti a régi 86-os főút mentén fekvő településeket az átmenő forgalomtól, és a vasi megyeszékhelyről az M1-es autópálya használatával két óra alatt elérhetővé teszi Budapestet.

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője beszédében elmondta: "Áldás ez az út mellet élőknek, akik most megszabadulnak azoktól a kamioncsordáktól, amik mindennapi problémáik voltak. Mostantól csendes falvak, kisvárosok lesznek. Hatalmas áldás ez Szombathelynek, ez az új út hatalmas gazdasági lökést fog adni a környéken élőnek. Tovább fog erősödni a fejlődés. Továbbá köszönetet mondott Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének, aki az ügy történelmi hangulatát tovább nemesítette jelenlétével, és Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki az M86-os út lelkes és elkötelezett harcosa lett. Sok segítség kellett ahhoz, hogy az elmúlt évtizedek legjelentősebb útépítési projektjét végrehajthassák ebben a térségben. Továbbá hálás köszönetet mondott a mérnököknek, tervezőknek és az építőknek."

"Az utat minden híreszteléssel ellentétben időben adjuk át, három éve lehet tudni, hogy 2016 ősze lesz az átadó időpontja."

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke beszédében kiemelte, „hogy a csornaiak végre fellélegezhetnek, régóta várták ezt a pillanatot. Újabb jelentős szakaszát adjuk most át a magyarországi utaknak. Három álom vált most valóra: a helyiek, a falvakban, városokban élők vágya volt, hogy biztonságosabban közlekedhessenek, hiszen sok baleset volt ezeken az utakon. A másik, hogy visszanyerjék a jogot a vidéki élethez: a zaj és pormentes élethez. A  szombathelyiek álma, hogy megyeszékhelyként könnyen megközelíthető legyen. Nem utolsó sorban pedig egy európai álom: a 33,4 kilométer hosszú út része lesz az úgynevezett 65-ös európai közlekedési folyosónak, amely a Balti-tengert köti össze Rijekával. Most ez megvalósult a 65,9 milliárd forintból épült úttal."

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, tizenkét település lélegzik fel a 92 kilométernyi autóút megépítésével. 2000-ben még mindössze 530 kilométernyi gyorsforgalmi útja volt Magyarországnak, a hálózat sűrűsége kevesebb mint az egyharmada volt az európai átlagnak, az elmúlt 15 évben viszont, köszönhetően a hazai és uniós forrásoknak, 947 kilométernyi úthálózat, benne 507 kilométer gyorsforgalmi út készült el.

Élőzésünk itt olvasható. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére