Kék lap, passzív játék, kapuscsere és négy bíró: változnak a szabályok a kézilabdában?!

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. március 13., vasárnap •
A Kozma Szerszám – Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia vezetőedzője szerint akár használhatnak is a kézilabdának a bevezetendő szabálymódosítások. Bölöni Rolandot kértük fel szabálymagyarázatra.
Kék lap, passzív játék, kapuscsere és négy bíró: változnak a szabályok a kézilabdában?!

A szabálymódosításokat a nemzetközi szövetség játékvezetői bizottsága a játék tisztasága, a kirívó szabálytalanságok és sportszerűtlenségek megelőzése érdekében kezdeményezte, de kizárólag akkor vezetik be őket, ha a gyakorlatban beválnak, vagyis a sportág befogadja a módosításokat. 

Nekem elég szigorúnak tűnnek ezek a tervezett módosítások, de vegyük sorba ezeket!
Ha sérülés miatt meg kell szakítani a játékot és az orvos vagy a gyúró a pályán végzi az ápolást, akkor a megsérült játékosnak az ápolást követően el kell hagynia a játékteret, majd csapata következő három támadásánál nem is léphet pályára. 

Mi történik passzív játék esetén?
A tervezett módosítás szerint a bíró passzív játékra figyelmeztető felemelt karja után legfeljebb nyolc passzra van lehetősége a támadó csapatnak, hogy lövéssel fejezze be az akciót. Ha közben a labda lepattan a védőkről, vagy szabálytalanság esetén megállítják a játékvezetők a meccset, akkor sem kezdődik elölről a passzok számolása. Amennyiben a hetedik átadás után történik játékmegszakítás, akkor a szabadot kapura kell lőni. Ha azonban a kapus védett, vagy a kapufát találta el a labda, illetve, ha progresszív büntetés történt, akkor ugyanúgy folytatódhat a támadás, mint eddig, a játékvezetők ezután nem vehetik el a labdát. 

Nem sárga, nem piros, hanem kék lap…
Az utolsó percben elkövetett szándékos szabálytalanságért eddig egyből piros lap járt, ezt követően ez az utolsó 30 másodpercben lenne csak érvényben, viszont nemcsak kizárás járna érte, a vétlen csapat büntetőt is dobhat majd, a játékvezetőknek pedig ilyenkor fel kell mutatniuk a bevezetendő kék lapot. ez azt jelenti, hogy a játékos kizárása feljelentéssel együtt történik. 

Kapuscsere mezőnyjátékosra? 
Bármikor játszhat hét mezőnyjátékos (kivéve ha a csapatból éppen kiállítottak), és nem kell használni a megkülönböztető kapusmezt, viszont nem is léphet be senki a „hetek” közül a kapuelőtérbe, hogy védjen. Csere szükséges ahhoz, hogy kapus legyen a pályán. 

Négy bíró a pályán?
Szintén kísérleti jelleggel a dán bajnokságban az ősztől négy játékvezető dirigálná a mérkőzéseket.

A tervezett változások használhatnak a sportágnak, úgy vélem, hogy pörgősebb és mindenképpen sportszerűbb lehet a játék - tette hozzá a frisss.hu-nak nyilatkozó Bölöni Roland vezetőedző. 

A szabályváltozásokat már tesztelték a 2015-ös junior világbajnokságon, ám a 2017-es esetleges bevezetés előtt idén július-augusztusban kipróbálják a fenti szabálymódosításokat több versenyen is, így a férfi junior-vb-n, a férfi ifjúsági vb-n és a női junior Eb-n is. Utóbbiakon a magyar válogatott is résztvevő lesz. Emellett idén ősztől a férfi és a női Bundesligában is tesztelik majd. 

közösség

további frisss

lap tetejére