Jövő hét végén a vízilabda szerelmesei vehetik birtokukba a szombathelyi Tófürdőt

Frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 02., kedd •
Magyarország a címvédésért száll medencébe.
Jövő hét végén a vízilabda szerelmesei vehetik birtokukba a szombathelyi Tófürdőt

Augusztus 12-e és 14-e között nem csak a riói olimpia hozza majd lázba a sportszerető szombathelyieket, hanem azt itt megrendezésre kerülő I. OMV Nemzetközi Utánpótlás Vízilabda Kupa is, ami jelen esetben csak névlegesen első, az elmúlt 4 évben Savaria Nemzetközi Junior Vízilabda Torna néven ismerhettük meg ezt a rangos eseményt.

Kedden a Deck Bistroban tartott közös sajtótájékoztatót dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Horkai György, az MVLSZ utánpótlás szövetségi kapitánya, Juhász Tibor, az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) elnöke és Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvényről, ami egy emlékplakett átadással kezdődött, Puskás Tivadar így köszönte meg Horkai Györgynek, hogy 5 évvel ezelőtt itt elkezdődhetett valami nagyszerű, ami a mai napig tart.

Ami a tornát illeti, idén Ausztrália, Horvátország, Olaszország és Magyarország csapata száll medencébe, hogy eldöntsék, ki a legjobb. Az mieink jó eséllyel indulnak, hiszen címvédőként várhatják a ráúszást.

Rió mellett Szombathelyre is érdemes figyelni

A Tófürdőben az U18-as korosztály legjobbjai csapnak össze, ami a magyar nemzeti együttesnek azért is fontos, mert augusztus végén rendezik a korosztályos világbajnokságot Montenegróban. Erre remek felkészülési lehetőség Szombathely egyik kiemelkedő nyári programja.

Augusztus 8-tól fogadja a Magyar Vízilabda Szövetség és a Szombathelyi Vízilabda Egyesület, valamint a Pannonsport Kft. a nemzetközi utánpótlás csapatokat. Elsőként az ausztrálok érkeznek meg a városunkba, mert nekik még aklimatizálódni is kell. A szabályokban is lesznek változások, kisebb pályán, kisebb labdával, hatan-hatan (5 mezőnyjátékos és 1 kapus) játszanak majd egymás ellen, ahogy a VB-n is.

"Ötödik alkalommal lehet gazdája Szombathely a rendezvénynek, és idén először hívják OMV Nemzetközi Utánpótlás Vízilabda Kupának, annak idején mi Savaria Vízilabdatornának hívtuk. Az, hogy itt már 5 éve összegyűlnek a nagyszerű, ifjú vízilabdások sokban köszönhető a szervezőknek, mert évről-évre rangos versenyt rendeznek." - mondta Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Dinamikusan fejlődik a szombathelyi vízilabda élet

Óriási rangot jelent a városnak ez az U18-as torna, már csak ezért is szükség volt a 32 éves Uszoda felújítására, kibővítésére, a másik ok pedig az, hogy Szombathelyen is egyre népszerűbb az egyik legsikeresebb magyar csapatsportág, a vízilabda. Annyi biztos, hogy a szombathelyi vízilabdaklubon semmi sem múlik, a miénk a legdinamikusabban fejlődő hazai utánpótlás-képző bázis.

"Amikor engem felkértek erre a posztra a szövetségben, az volt az első ötletem, hogy tornát kéne szervezni, mert 10 éve nem volt utánpótlástorna Magyarországon. Miután tájékozódtam, felhívtam Juhász Tibi barátom, aki hatalmas hezitálás - 3 perc után - visszahívott, hogy megcsináljuk. Tudom, hogy itt egy komoly összefogás volt, hogy itt világbajnokságot szerveztek." - árult el titkokat a kezdetekről Horkai György.

Szombathely mára nem csak felkerült a magyar vízilabda térképére, hanem a sportág egyik fellegvárának is tekinthető. A korosztályos válogatottakban is egyre több szombathelyi játékos kerül be, a szombathelyi tornát pedig már külföldön is jegyzik, állandó a túljelentkezés a csapatok részéről.

Minden kezdet nehéz

"A szombathelyi vízilabda gyökértelen volt a városban, igaz vannak legendák, hogy az '50-es években a régi városi strandon vízilabdáztak és mi is próbálkoztunk valami hasonlóval a '80-as években, de az megszűnt. Ahhoz, hogy Szombathelyen vízilabda élet legyen, szervesen rá kell kapcsolódnunk a magyar, és így a nemzetközi vízilabda ütőerére." - mondta Juhász Tibor.

A helyzet mára rengeteget javult, köszönhetően a vízilabdás rendezvényeknek, ahol a helyi gyerekek nemcsak a sportággal ismerkedhettek meg, hanem példaképeket is találhattak maguknak. Az ilyen, és ehhez hasonló rendezvényekkel lehet a gyerekeket az uszodába csábítani, amivel mindenki csak nyer.

Jó időt jósolnak a tornára

"A tornára ingyenes lesz a belépés a Tófürdő vendégei és azok részére is, akik csak a meccsekre kíváncsiak. Jelentős számú nézőt várunk a lelátókra, mivel a meteorológiai előrejelzések szerint az időjárás is kedvez majd a tornának." - áll a Pannonsport Kft. sajtóanyagában.

Emellett egy nyereményjáték is lesz, az esemény plakátjait kell felkutatni szerte a városban és közös szelfit készíteni ezekkel. Az elkészült képeket #OMVvízilabda hashtaggel kell megosztani a közösségi oldalakon. A legjobbak közt az OMV és a Pannonsport Diapolo vízilabdákat sorsol ki, ezeket a magyar utánpótlás válogatott tagjai dedikálják majd.

A nemzetközi utánpótlás vízilabda torna programja:

Augusztus 12. (péntek):

17:00 AUS – CRO
18:30 Megnyitó ünnepség
18:45 HUN – ITA

Augusztus 13. (szombat):

17:00 ITA – AUS
18:30 HUN – CRO

Augusztus 14. (vasárnap):

9:30 CRO – ITA
11:00 HUN – AUS
13:00 Záróünnepség

Az előző években a következő csapatok vettek részt a tornán (a felsorolás az elért helyezéseket mutatja):

2015

1. Magyarország
2. Szerbia
3. Horvátország
4. Olaszország

2014

1. Magyarország
2. Olaszország
3. Montenegró
4. Németország

2013

1. Olaszország
2. Horvátország
3. Magyarország U20-as válogatott
4. Szlovákia
5. Magyarország U17-es válogatott

2012

1.    Horvátország
2.    Magyarország
3.    USA
4.    Spanyolország

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére