Hanukát ünnepeltünk, fánkoztunk

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. december 12., szombat •
A hanukát ünnepelte a Szombathelyi Zsidó Hitközség és a város péntek este. A hideg ellenére is nevetéssel, énekléssel, jó hangulatban telt a program.
Hanukát ünnepeltünk, fánkoztunk

Idén december 6-a és 14-e között tart a hanuka, ami a zsidók egyik legfontosabb ünnepe. A gyertyagyújtás mellett hagyományos ünnepi zsidó ételek, forralt bor, hanuka-fánk, forró tea, zene és táncház is várta az érdeklődőket a Zsidó Kultúra Házának udvarán, ahol az ötödik gyertyát gyújtották meg. 

A hanukának két szimbóluma van: az egyik a hanukkija, a másik pedig az olaj. Az ünnep kezdete i.e. 164-169-re tehető. Antiochus Epiphanes görög-szír seregekkel megtámadta, majd sikeresen elfoglalta Jeruzsálemet, de a Makkabeusok visszafoglalták a várost. Amikor felszabadították a Szentélyt, kiűzték az összes görögöt, akkor csak egy kis mennyiségű szent olajat találtak a menóra meggyújtásához. Az olaj egy napra volt elegendő. Az előírásoknak megfelelően azonban a szent olaj előállítása nyolc napba tellene.

Csodának számított, hogy az említett, egy napra elegendő olaj nyolc napig égett. Egyébként naponta egy gyertyát gyújtanak meg.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére