Hamarosan új tere lesz Szombathelynek

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, szombathely.hu • 2016. június 06., hétfő •
Megszűnik a Berzsenyi téri parkoló, és három új szökőkút is lesz. De ezzel együtt változik a forgalmi rend.
Hamarosan új tere lesz Szombathelynek

Persze nevéből fakadóan most is Berzsenyi Dániel tér, de inkább parkoló, mint központi sétálóhely a Megyeháza és a SEK D épülete előtti rész. Jövőre viszont látszatra is jobban hasonlít majd egy térre: zöldövezettel, padokkal, szökőkutakkal és remek rálátással a megújult Püspöki Palotára és Székesegyházra. Szombathely közgyűlése még decemberben döntött erről a Szent Márton Tervhez kapcsolódó beruházásról, melynek során a 150 évvel ezelőtti nagyvonalú és igényes teret állítják vissza- mondta Puskás Tivadar polgármester.

A további cél persze a városon átmenő forgalom csillapítása, no meg egy új központ kialakítása. Jövő év elején lesz kész a Berzsenyi tér és a Szily János-szobor közti terület gyalogos és zöldfelületi rendszere, aminek a két súlypontját a két szobor határozza majd meg. Így a tér akár rendezvények megtartására is alkalmas lesz- tette hozzá Illés Károly alpolgármester.

A tervek szerint a Szily János utca egészen a Petőfi Sándor utcáig megújul, új térkő és új aszfalt útburkolat készül. A 8 méteres úttesten a forgalmi sáv 5 méteresre szűkül, mert az utca nyugati oldalán új parkolóhelyeket alakítanak ki. A szűkítés a forgalomlassítás miatt is szükséges, és ezzel együtt megszűnik a járdán való parkolás. Illés Károly a sajtótájékoztatón elmondta, bár a Berzsenyi téri parkolási övezet megszűnik, a környéken mégis több parkolóhelyet alakítanak ki. 

1961-ben még így nézett ki a tér (Fotó: Régi Szombathely Facebook)

Megváltozik ezzel a forgalmi rend is: a Petőfi Sándor utcai csomópontnál a jobbra és balra kanyarodó sáv megszűnik, mivel a Berzsenyi téren az átmenő forgalom ebben az irányban megszűnik. Sőt a Kiskar utcára kivezető Hollán Ernő utca északi oldalán jelentős gyalogosforgalom van, ezért a járdát itt kiszélesítik, a fák megtartása mellett. A Széchenyi utca burkolatát is felújítják, igazolni fog a Fő tér és az új Berzsenyi tér burkolati stílusához- részletezte Mangliár László építész. 

Valamennyi felület gépjármű közlekedésre méretezett. A járdákon és a gyalogos felületeken általánosan a Fő téren is alkalmazott, külön Szombathely számára a szürke három árnyalatában legyártott, gránit őrleményes kopóréteggel ellátott, prémium minőségű, 10-40 centiméter vegyes méretű négyzet és téglány beton térkőből lerakott burkolat készül.

A Fő téren alkalmazott és ott jól bevált bútorok használatával erősítik a belváros egységes megjelenését. A klasszikus formavilágú bútorok jól illenek ebbe a környezetbe. A bútorok színe és a közvilágítási berendezések színe egységesen galambszürke.

A munkálatokat már a mai nappal elkezdték, de úgy tudjuk, nyáron még biztosan lehet használni a parkolót. Az átalakítás 1,2 milliárd forintba kerül majd.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére