Figyelem! Új tábla segíti a közlekedést a Wesselényi utcában

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2017. július 13., csütörtök •
A változástól a közlekedési balesetek számának csökkenésére számítanak.
Figyelem! Új tábla segíti a közlekedést a Wesselényi utcában

Szinte nem telik el hét anélkül, hogy Szombathelyen, a Wesselényi  MIklós utcában ne történne baleset. Hiába az elsőbbségadás kötelező, illetve a stop tábla, mégis a karambolok legnagyobb hányadát a figyelmetlenség számlájára lehet írni. Ennek köszönhetően a városi önkormányzat is komoly lépésre szánta el magát és új közlekedési táblával, illetve útburkolati felfestéssel látta el a Wesselényi Miklós - Szelestey László utcák kereszteződését.

Ezentúl már nem csak elsőbbséget kell adnunk a védett útvonalon haladók számára, hanem kötelező jelleggel meg kell állnunk akkor is, ha nem érkezik ezen az útszakaszon autó. A városvezetés ezzel a szigorítással próbálja rábírni a sofőröket a szabályok betartására, illetve megakadályozni a további balesetek lehetőségét.

Megkérdeztük Unger József közlekedési szakembert, hogy véleménye szerint milyen hatást érhet el a változtatás:

Először is nem a táblától függ, hogy ki tartja be a KRESZ előírását, hanem attól, milyen személyisége van az adott vezetőnek. Sajnos nem beszélhetünk arról, hogy egyáltalán lenne közlekedési morálunk. E nélkül pedig teljesen mindegy, hogy milyen táblát helyeznek ki a kereszteződésekbe - mondja a szakember.

A Wesselényi utca amúgy is problémás útszakaszok közé tartozik, hiába egyirányú. A Széll Kálmán, a Szelestey László és a Honvéd utcát is keresztezi, ráadásul ezen kereszteződésekben a beláthatóság is komoly tényezővel bír.

Teljesen mindegy, hogy a város, vagy a Magyar Közút ZRt. fennhatósága alá tartozik egy kereszteződés. Ők ugyanis csak a beláthatóságot biztosíthatják: megnövelik a forgalomtól elzárt területet, visszanyíratják a fák lombjait, valamint a bevett szokásoknak megfelelően karbantartják a közlekedést segítő tükröket. Ha mindezeket biztosították, akkor már csak a sofőrökön múlik minden. Az viszont aggasztó, hogy a balesetek legnagyobb hányada figyelmetlenségből, kapkodásból ered.

Sajnos így a Wesselényi - Szelestey kereszteződésében a Stop tábla miatt feltorlódnak az autósok, ami tovább fokozza a türelmetlenséget. Igazság szerint a volán mögött ülők fejében kellene elsőként rendet tenni, mert normális közlekedési kultúra nélkül lényegi változást nem fog eredményezni semmi - zárta gondolatait Unger József.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére