Ezeket nem szabad a szemetesbe tenni!

frisss.hu, blikk.hu • 2016. március 15., kedd •
Sokan nem is tudják, hogy az , amit kidobtak, nem a kukába való.
Ezeket nem szabad a szemetesbe tenni!

A háztartási hulladék egy része szabályosan kezelve nem jelent veszélyt a környezetre és az egészségre, de: bizonyos százaléka káros is lehet! Fontos, hogy mindenki figyeljen az ilyen típusú szemétre.

A szárazelemek: gyűjtsük össze őket külön, majd a speciális gyűjtőbe helyezzük bele. Ugyanis a sérült burkolat miatt a bennük található anyagok kioldódhatnak, és szennyezhetik a talajt, illetve a talajvizet, ha a környezetbe kikerülnek.

A festékek, tinták, ragasztóanyagok, gyanták, oldószerek és más felületkezelő anyagok maradványai sem valók az általános szemét közé. A környezetre és az egészségre is károsak, valamint tűzveszélyesek!

Érdemes a használt étolajat és a zsírt is eltenni, később pedig leadni valamely gyűjtőponton. Az éttermek például szelektíven gyűjtik. Az étolajak és zsírok hatása természetkárosító lehet, mivel az élő szervezeteket elzárják azt oxigéntől.

A növényvédő és rovarirtó szerek esetében a környezetszennyező hatás nemcsak magára a készítményre, de a csomagolóanyagra vonatkozik. Oda kell figyelni, hiszen egyik sem kerülhet a háztartási hulladék közé.

A mosószerek, háztartási tisztítószerek, kozmetikumok és egyéb vegyszerek maradványait, csomagolóeszközeit sem szabadna a kukába dobni, amennyiben nem mossuk ki őket alaposan.

lejárt gyógyszerek kiszórására a gyógyszertárakban is van lehetőség. Komoly veszélyforrást jelentenek, ha az otthoni szemetesbe tesszük azokat (vegyianyag-koncentrátum mivoltuk miatt).

A régi, kidobásra ítélt elektromos berendezések a fémtartalmuk, valamint a bennük található vegyszerek és festék miatt veszélyesek.

Az injekciós tű, a fecskendő, az infúzió, bármiféle szerelék vagy ampulla - a fertőzésveszély miatt különítsük el a háztartási hulladéktól.

 

közösség

további frisss

lap tetejére