Ez a vaskeresztesi bor már nem az, mint 50 évvel ezelőtt

[x] - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 13., kedd •
Vendégségben jártunk a Mittl pincében.
Ez a vaskeresztesi bor már nem az, mint 50 évvel ezelőtt

Vaskeresztesen a szőlőtermesztés és a borászat sokkal több, mint puszta életforma. Itt a jó bor titka nem csak a talaj adottságaiban, hanem a hely szépségében is rejlik. A Vas-hegyen lévő pincék és szőlőtőkék sokasága egészen csodálatos látványt nyújtanak. Ebben a festői környezetben található a Mittl pince háza is, amit borkóstolókhoz alakítottak.

A kis épület betérésre csábítja az arra járókat, az ajtón belépve pedig egy nagyon hangulatos étterem képe fogad mindenkit. Mi is itt beszélgettünk Mittlné Ódor Anitával, a pincészet vezetőjével.

"Ez a kóstolópince, de a bort lent a völgyben készítjük. Reduktív erjesztéssel és tölgyfahordós érleléssel is készítünk borokat, így a technológia és a tradíció remekül megfér egymás mellett. Ebből adódóan van palackos és folyó kategóriánk is."

A Mittl pince 2000 óta foglalkozik komolyabban a borászattal, akkor a meglévő három hektár mellé még egy hat hektáros területet telepítettek. Kékfrankos, merlot, zweigelt és rizling szilváni fajtákat termelnek. Ezek közül a kékfrankosból rosét és gyöngyöző rosét készítenek, a merlot és zweigelt kettőst tisztán és Hanna-Lilla cuveéként is megízlelhetjük, de a fehér borok rajongóinak is akad érdekesség, ez pedig a rizlingszilváni.

Az ásványosság mindegyik borra jellemző.  Ezek attól lesznek igazán különlegesek, hogy a Vas-hegy talaja ásványi anyagokban gazdag, vastartalma magas, beleoldódva a  szőlőfürtökbe, ami a gyümölcs ízén és színén is érződik.

A tavaszi fagykár a Mittl pincét sem kerülte el, a másodszemek várása közben érte el a térséget, így a termés csak a szokásos mennyiség 30-40 százaléka volt. A lefagyott hajtások kitörésével próbálták enyhíteni a helyzetet, de a kiesés így is jelentős. A késői virágzás miatt pedig nagyjából két hetes csúszásban vannak.

A pince logója a Vaskeresztes címerében található keresztet idézi, miközben az egészbe finoman bekúszik némi kelta hatás, utalva ezzel a kelta kulturális gyökerekre. Az egymásba fonódó vonalak és a hármas végződés a szentelő keresztre, a centrikusan elhelyezett "MITTL" betűkkel viszont már a kelta keresztre is emlékeztet a történet.

Érdemes tehát betérni ide és megkóstolni a pinceház borait, mert ez a vaskeresztesi bor már rég nem arról szól, mint 40-50 évvel ezelőtt. A borkultúra sokat fejlődött a Vas-hegyen és ez a minőségen is észrevehető.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére