Egy rendkívüli kémtörténet romantikus szállal - Jagadics Eszter könyvbemutatóján jártunk

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 29., kedd •
Az Irodalmi Műhely keretében, hétfő este mutatták be az Őrvidékházban az elsőkötetes fiatal írónő, Jagadics Eszter ,,A titkok labirintusában" című kötetét. A regény a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg.
Egy rendkívüli kémtörténet romantikus szállal - Jagadics Eszter könyvbemutatóján jártunk

A könyvbemutatón Nagy Éva  és Farkas Csaba, az Őrvidékház igazgatója mondott köszöntőt. A helyszínen megtudtuk, hogy a Szülőföld Kiadó továbbra is szinte kötelességének érzi és támogatja az elsőkötetes fiatal szerzők megjelenését. A könyvet Novák András televíziós újságíró mutatta be, mi pedig az írónővel beszélgettünk. 

Írt már korábban is?
Természetesen régóta írok már, krimikkel kezdtem, de írtam már thrillert is. ,,A titkok labirintusában" az első kötetem, amit kiadó gondoz. Úgy gondoltam, hogy elsőként kémkönyvet szeretnék, egy komolyabb témában.

Miért éppen kémkönyv? Mi határozta meg a választást?
Sokat olvastam, és sok filmet néztem a témában, nagy kutatómunka áll a háttérben. Izgalmasnak találom ezt a témakört, szeretek olyat írni, ami nagy kihívást állít elém. Írónőként kémkönyvvel még nem találkoztam, tehát egy kicsit  forradalmasítottam, újítottam is.

Az előszóban azt írja, az élményt szeretné átadni. Milyen élményre gondol pontosan?
A könyv elviszi az olvasót különféle országokba, városokba. Azok is betekintést kapnak ezekbe a városokba, akiknek nincs lehetőségük utazni. A könyvben London, Izrael és Fokváros is megjelenik. Úgy gondolom, London még csak-csak, de Izrael és Fokváros még ritkábban jelenik meg helyszínként. Emellett olyan történetbe viszem el az olvasót, ami nem hétköznapi: van két családod, az egyik, amibe beleszülettél, és egy másik, amit te választasz magadnak. A történet során talán nem megbocsátható események mentén kialakul egy helyzet, amikor a főszereplőnek el kell döntenie, melyik családját választja, esetleg mindkettőt megtartja, vagy hagyja magát, hogy mások vezéreljék, irányítsák. Ez a kérdéskör eltart a könyv végéig.

Nemcsak kémtörténet, hanem a romantika is megjelenik a kötetben. Rendkívül fiatal kora ellenére úgy érzi, hogy ebben a műfajban tud újat letenni az asztalra? 
Célom volt úgy megírni a könyvet, hogy kicsit olvasottabbá tegyem a témát, mert korábban találkoztam már olyan kémkönyvekkel, amelyek története élvezhető, mégis nehezen olvasható, mert száraz. Az olvasók szeretik, ha van az olvasmányban romantikus szál is. Bízom benne, hogy a könyvem az olyan olvasókat is megszólítja, akik egyébként nem vennének le kémkönyvet a polcról.

Az aktualitást szolgálja, hogy terrorista szálakat is alkalmaz. Hogy jött a képbe ez a vonal?
Egyfajta érdeklődés. Az emberek tényleg nap mint nap foglalkoznak vele. Egy egyszerű, hétköznapi ember is elkezd a híradóban elhangzó eseményekről beszélni, ezért döntöttem úgy, hogy a kötet a terroristaszervezetekről szóljon. Teljes mélységben nem szőttem bele, de fontosnak tartottam, hogy igenis beszéljünk róla, jelenjen meg, hiszen foglalkoztatja az embereket.

Egy ilyen könyv tudja követni a napi aktualitásokat? 
Alkalmassá kell tenni, hogy tudja követni. 

Nemcsak mesél, izgalmas történetet ír, hanem kicsit tanít is azáltal, hogy pluszinformációkat ad át a napi hírekhez...
Igen, elviszem az olvasót abba, hogyan működhet egy terrorszervezet. Kiragadott részletként említem: a főszereplő férfi ilyen szervezeteket pénzel, nincs jelen a helyszínen, a háttérben mozog, a háttéranyagokat adja meg a szervezeteknek.

Ha már említette a férfi főszereplőt, mit tudhatunk a női főszereplőről?
A női főszereplő viszi a szálat, ő az, akinek el kell döntenie, melyik családját választja: a férfit, aki terrorszervezeteket pénzel, és felelős a nagyapja haláláért, vagy pedig választja azt a családot, aki el akarja távolítani a férfit a színtérről. Megjelenik a Moszad és az MI5, ebből a feszült szituációból kell kijönnie úgy, hogy megtalálja  a maga számítását. 

Sok neves író jegyez már könyvet ebben a témában. Önnek ez az első kötete. Nem érezte úgy, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét?
De igen, éreztem, viszont számomra fontos volt, hogy egy olyan témával jelenjek meg, ami egy kicsit rendkívüli. Legalábbis számomra  egy kémtörténet teljesen elhatárolódik egy Agatha Christie krimitől vagy egy Fejős Éva romantikus regénytől. 

Mit szimbolizál a könyv borítója?
A borítóképen egy labirintus látható, ami az én ötletem alapján valósult meg. A labirintus maga az a folyamat, amelybe a főszereplő is bekerül. Az útvesztőben nem tudhatod, éppen merre mész, hol fogsz kilyukadni. A borítókép többi része közös munka a tördelővel, Nagy Ginával. Fontos volt, hogy a könyvborító állítsa meg a vásárlót, akadjon meg rajta a  szeme a könyvesboltban. Szerintem ütősre sikerült.

Miért éppen Novák Andrást kérte fel a könyv bemutatására?
Egyrészt ért hozzá, másrészt úgy gondolom, sajtósként mindig ott van a sűrűben. A könyv elkészültével kikértem a véleményét - alkalmasnak tartotta a megjelenésre. 

Máshonnan is kapott visszajelzést a kötet írása közben?
Igen, tagja vagyok egy olvasói klubnak, a Vavyan Fable Fable-maraton csoportnak, ahol nagyon családias a légkör. Innen sok pozitív visszajelzést, megerősítést és biztatást kaptam, az olvasó tagok támogatóak voltak irányomban. 

Kiknek ajánlja a könyvet?
Mindenkinek, aki szeret olvasni, akik kedvelik a romantikus történeteket, a bonyodalmakat, az izgalmakat, akik szeretik a kémkönyveket. Igazából minden korosztálynak bátran ajánlom.

Lesz folytatás? 
Igen, lesz folytatás, nem második részként, hanem hasonló témakörben, hasonló ügyeket feldolgozó kötetben,  amelyben a jelenlegi szereplők feltűnnek kisebb-rövidebb szakaszokban az új karakterek életében. 

Mikor érkezik a második Jagadics Eszter-kötet?
Elképzelhető, hogy már jövőre, amennyiben kapok rá lehetőséget. 

Jagadics Eszter könyvbemutatóján a Bartók Béla Zeneiskola növendékei működtek közre.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére