Egy Holdon túli csónakban Weöres Sándorral

k.d. Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 30., hétfő •
Működik a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház fúziója. A holdbéli csónakos most két nyikorgó keréken érkezett meg Szombathelyre, de egyenesen a nézők szívéig talált.
Egy Holdon túli csónakban Weöres Sándorral

Attól kezdve, hogy tudtam, Weöres Sándor darabra ülök be már nem számítottam semmire, nem pörgettem végig a fejemben a történetet, mert reméltem, biztosan vadabb lesz minden képzeletemnél. Aztán onnan, hogy Takács Dani egy írógéppel kerékpározva rótta a köröket odáig, hogy máglyán elégettek egy papírsólymot tetszett ez a nagyon mesés, nagyon misztikus, inkább felnőtt, mint gyerekmese. Pedig sok kis lurkó nézte tátott szájjal a vasárnap délutáni mesét, lehetett érteni és értelmezi így is - úgy is.

A történet egy képzelt világban játszódik, ahol Jégapó magyar fejedelem uralkodik, Pávaszem királykisasszonnyal és a fogadott trónörökössel, Medvefia királyfival. Pávaszem a Holdba, vagyis a Holdbéli csónakosba szerelmes, így észre sem veszi, mennyire passzol az őt állandóan védelmező Medvefiához. A szép királykisasszonynak sok kérője akad, de egyikhez sem akar hozzámenni feleségül. Végül Paprika Jancsi, Bolond Istók és Vitéz László segítségével megszökik otthonról, és kezdetét veszi a kaland. Ahogy ez a darab a fantázia keveréke, úgy kultúráké: megjelenik a magyar mondavilág, a sumer és a kínai történelem, színes kohézióban forr össze a valóság és a mese.

Harangi Mária rendező nem fukarkodott a legvarázslatosabb világnak lefesteni ezt, itt egy kis tréfával megmenekülhetünk a haláltól és szerencsére mindig van elég segítőnk ahhoz, hogy a jó döntést hozzuk meg. Megfér egymás mellett a humor és a súlyos mondanivaló is, ebben a színházban könnyű bábokkal kifejezni a kesze-kusza érzéseket.

Szóval jó volt látni ezt az együttjátszást, a WSSz és a Meseboltos színészek profi összhangját. A Kaszás Attila dalok, misztikusan kedélyborzoló részek, a bajuszpöndörítő nevetések mögött azért felfedezhetjük benne egy lány nővé érésének folyamatát és újragondolását a szerelem jelentéséről. Éppúgy szól az álmokról, mint az önazonosságról való keresésről.

Szóval akárhogy is nézzük Weöres Sándor egy zseni volt, aki mindössze huszonnyolc évesen vetette papírra ezt a nagyon gazdagon értelmezhető művet. Ma is és valószínű még sok év múlva is ugyanolyan nagy élményt fog adni, mint abban a másfél órában, ott az MMIK színpadán.

Weöres Sándor: A holdbéli csónakos

Játsszák: Balogh János, Csák Zsolt mv., Dénes Emőke, Endrődy Krisztián, Janicsek Péter mv., Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel

Dramaturg: Gimesi Dóra
Versek: Szabó T. Anna
Zeneszerző: Lázár Zsigmond
Koreográfus: Fosztó András
Tervező: Boráros Szilárd
Rendezőasszisztens: Császár Erika
Rendező: Harangi Mária

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére