Az intellektus, a szív, az értelem és az erkölcs közös nevezője

frisss.hu, mti.hu • 2016. április 22., péntek •
Kövér László is köszöntötte a II. János Pál Szakkollégiumot és támogatóit a Brenner-iskolában.
Az intellektus, a szív, az értelem és az erkölcs közös nevezője

A szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium I. Támogatói díszestjét rendezték meg a Brenner-iskolában csütörtök este. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Veres András megyéspüspök, valamint Németh Norbert atya, a szakkollégiumunk igazgatója. A 2012-ben a Szombathelyi Egyházmegye által létrehozott kollégium célja, hogy keresztény értelmiségieket neveljen egy szolidáris társadalom építésére, az igazságosság szolgálatára a társadalmi érzékenység és a lelkiség elmélyítése révén. Az intézmény teljes kapacitással, 44 szakkollégistával működik.

 A Támogatói esten megismerhettük a Szakkollégium közösségét, azt az életet, ami az itt élő egyetemistákat jellemzi. A rendezvény célja, hogy a közösség igényeinek megvalósításához szükséges eszközökhöz a város és a megye polgárai, vállalkozói segítségével juthassanak hozzá. Az est során felajánlott adományok az ösztöndíj alapjához, és a tornaterem szükséges felújításához járulnak hozzá.

Németh Norbert egyetemi lelkész, a szakkollégium igazgatója beszédében hangsúlyozta, önmagában nem elég “versenyistállónak” lenni, nem elég pusztán egy közösséget alkotni, de még az sem elegendő, ha pusztán egy vallásos csapatnak a tagjai a szakkollégisták. A végleteket kerülve egyszerre kell a három elemet, a szakmaiságot, a közösséget és a lelkiséget egymással ötvözni, ez a feladat, amelyre vállalkoztak.

Veres András megyés püspök, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium alapítója köszöntőjében hangsúlyozta, Szent II. János Pál pápa szorgalmazója volt annak, hogy a világ minden pontján legyenek katolikus egyetemek, abban látta annak lehetőségét, hogy az intellektus és a szív, az értelem és az erkölcs megtalálja közös nevezőjét.

Veres András szerint az előző politikai rendszerben Magyarországon évtizedeken át azt kívánták igazolni, hogy az értelem és a hit ellentmond egymásnak. II. János Pál pápa ennek az ellenkezőjét vallotta és igaza volt, hiszen a világ legnagyobb tudósai, a világ legnagyobb alakítói, formálói azok voltak, akik hitükből tudtak szakmájukban rendkívülit alkotni, az egész társadalom számára áldozatot hozni.

A jövő természete, hogy kiszámíthatatlan, új esélyekkel és új veszélyekkel egyaránt terhes, a mi felelőségünk, hogy lehetőséget teremtsünk a mai fiataloknak a felkészülésre, saját személyes sorsuk és az ország, a magyarság sorsának alakításában való részvételre – hangsúlyozta Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke saját élményeire utalva úgy fogalmazott, harminc egynéhány évvel ezelőtt Bibó szakkollégistaként nem féltünk fiatalnak lenni.

„Az én nemzedékemet a korabeli szocialista politikai rendszer le akarta szoktatni a gondolkodásról, a nemzeti összetartozásról és a vallásos hitről”.

Hozzáfűzte, a szocialista propagandagépezet, kultúrpolitika és oktatási rendszer mindent megtett azért, hogy Magyarországon a fiatalok a kommunista ifjúsági szervezeti kereteken kívül politikailag ne szervezőjenek meg. Ha netán mégis megteszik, akkor azt ne a nemzeti tudatosság jegyében és semmiképp ne a keresztény erkölcsi értékrend alapján tegyék.

Szavai szerint a harminc évvel ezelőtti fiatalság mégis megszerveződött, „átesett a rendszerváltoztatás történelmi tűzkeresztségén” és a parlamenti demokrácia szabályai szerint elnyerte annak lehetőségét és felelősségét, hogy ne csak a saját sorsát, hanem az ország sorsát is alakíthassa.

A házelnök a mai szakkollégistáknak azt ajánlotta: ők is készüljenek fel, és álljanak készen a feladatokra, amelyek a jövőben megtalálják őket. A szakkollégium támogatóinak Kövér László azt mondta, a létező legnagyobb hozamú befektetést eszközölhetik, ha bizalommal és önzetlenül támogatják a magyar jövőt, holnapi támaszainkat, a ma fiataljait.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére