A drogozás veszélyeire hívták fel a szombathelyi fiatalok figyelmét

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 18., szerda •
Az életben sok csábító dolog van, amit ki kell próbálni. A kábítószer azonban nem tartozik ezek közé.
A drogozás veszélyeire hívták fel a szombathelyi fiatalok figyelmét

Foglalt volt a Savaria Mozi nagyterme szerda délelőtt. Középiskolás csoportoknak tartottak előadást és filmvetítést a drogfogyasztás veszélyeiről, megelőzéséről. Meglepő volt látni, hogy a fiatalokat valóban érdekelte a téma és az alkotás is. Figyeltek, kérdeztek. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tavaly indított egy projektet, amelynek a bázisa Szombathely, a program ennek a zárórendevénye volt.

Puskás Tivadar polgármester a rendezvényen elmondta: a lakóhelyen a legfontosabb a biztonság. Szombathelyen és a megyében az ország többi területéhez képest a legjobb helyzetben vagyunk a biztonsági mutatókat illetően. Ez pedig annak köszönhető, hogy városunkban olyan emberek élnek, akik betartják a szabályokat. Akik azonban mégsem törvénytisztelőek, őket figyelmeztetik a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai. Szombathelyen 46 kamera figyeli éjjel-nappal, hogy mit csinálunk, követünk-e el bűncselekményt. Vannak olyan területek, ahol például a kamerán látják, hogy rosszat csinálunk, majd egy hangszórón keresztül figyelmeztetnek is minket. (Ekkor a diákok többségének leesett az álla, nem tudták, hogy a kamerákon kívül hangszóró is működik.) A drogfogyasztásról pedig így nyilatkozott: "Az élet rendkívül érdekes, mindenki szeretné megismerni, kipróbálni (...), de ezek alattomos kémiai vegyületek. Rövid időre kellemes érzést okoznak, de a következményei beláthatatlanok, kedves fiatalok, vigyázzanak!" Hozzátette: a kábítószerhez egyszerű hozzájutni, de az életünket kockáztatjuk, a drog nem játék.

Hende Csaba, Puskás Tivadar

Hende Csaba országgyűlési képviselő, mint jogász szólt a közönséghez: ő is elmondta, hogy van, amit igenis mindenkinek ki kell próbálnia az életben, de a drogot nem. Egy tudományos felfedezés szerint már egy marihuánás cigaretta elfogyasztása is függőséghez vezethet. Ez pedig egyenes út a halálba. "Öreg alkoholistát sokat látunk, de öreg drogost egyet sem." Aki rákap a szerre, 30-35 évesen emberi roncsként fejezi be a pályafutását. Először ellopja otthon a konyhapénzt, majd kölcsönöket vesz fel, amiket nem tud törleszteni. "A drog a bűn és a romlás útja." Később a beteg börtönbe kerül, hiszen a kábítószerfogyasztás, sőt a drog terjesztése is bűncselekmény.

A beszédek után következett a GINA című film vetítése. A GINA egy partydrog (GHB), amit észrevétlenül a fiatalok italába kevernek a szórakozóhelyeken. A drog bódult eufórikus állapotot okoz, az áldozatot ekkor szokták kirabolni, megerőszakolni. Az alkotás is ezt mutatta be egy szerelmespár történetén keresztül.

Garamvölgyi László

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója beszélgetett a filmről a fiatalokkal. Elmondta azt is, hogy végeztek egy kutatást 7600 diák bevonásával. A téma a drog-, az alkohol- és a cigarettafogyasztás volt. Az igazgató szerint aki kipróbálja a drogot, attól még nem lesz függő, ugyanis ott az erős védőfaktor mindenkiben. Ez jelentheti a családot, a barátokat, az iskolát. Ha ezek megvannak, és pozitív a hatásuk, akkor elhagyjuk a veszélyes szereket. Azt tanácsolta, hogy az élvezeti cikkek fogyasztása helyett inkább sportoljunk, kiránduljunk.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére