Garamvölgyi László: más városoknak is jó példa lehet Szombathely

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 08., csütörtök •
Az elmúlt években rendkívül felértékelődött a bűnmegelőzés, illetve az ennek érdekében végzett önkormányzati rendészeti tevékenység szerepe. A szombathelyi tervekről és feladatokról Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatóját kérdeztük.
Garamvölgyi László: más városoknak is jó példa lehet Szombathely

2015 májusában jött létre az a mintaprojekt, melynek a célja, hogy a biztonságért tevékenykedők összefogjanak és nézzék meg, milyen tartaléklehetőségeik vannak az emberek szubjektív biztonságérzetének fokozása érdekében. Mivel a prevencióé lett a fő hangsúly, ezért a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervek szemlélete is megváltozott. Szombathelyen, a tavalyi év hasonló időszakában (május-szeptember) 171 esetben került kiszabásra helyszíni, 1224 esetben távolléti helyszíni bírság és 292 esetben történt szabálysértési feljelentés. Ugyanakkor a  „Bűnmegelőzési modellprogram” elindítása óta 198 esetben történt figyelmeztetés alkalmazása, 71 esetben került kiszabásra helyszíni, 620 esetben távolléti helyszíni bírság és 105 esetben történt feljelentés.

A fentiek alapján is megállapítható, hogy Szombathely biztonságos város, de még biztonságosabb is lehet, amennyiben a bűnmegelőzés, a prevenció az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kap. A téma legfontosabb részleteiről Garamvölgyi László rendőr dandártábornokkal, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.     

Igazgató Úr! A bűnmegelőzés tekintetében miért lehet jó példa Szombathely?

Azért, mert évek óta Szombathely – és ezt a statisztikai adatok is bizonyítják – az egyik legbiztonságosabb és legélhetőbb város. A vasi megyeszékhelyen Városi Bűnmegelőzési Bizottság is működik, ami sok városnak, megyeszékhelynek szintén jó példa lehet.

Az önkormányzati rendészet is hozzájárul a szombathelyiek biztonságérzetének javulásához?

Mindenféleképpen, ugyanakkor a bűnmegelőzés témakörében az önkormányzati rendészet területén még látunk tartalékokat, különösen, ami a prevencióra vonatkozik. Elsősorban azt mutattuk be projektünk elmúlt 5 hónapjában, hogy milyen magasabb szintű együttműködés létezik az önkormányzati rendészet bázisára épülő, de az egyéb rendészeti szervekkel kooperáló, prevenciós munkában. Ezáltal a rendészeti szervek is bűnmegelőzési módszerekkel dolgozhatnak. 

Valóban a közbeszéd része lett a bűnmegelőzés?

A 21. században rendkívül felértékelődött a bűnmegelőzés, ezért a válaszom, igen. Nagyon fontosnak tartom, hogy a lokális biztonság érdekében a közbeszéd tárgya lett a bűnmegelőzés. Ma már a civil lakosság is világosan látja, mi a prevenció lényege. Általában igaz, hogy a közlekedési baleseteket és a bűncselekményeket jobb megelőzni, mint helyszínelni. 

Hogyan folytatódik a mintaprojekt, milyen szombathelyi feladatok lesznek a közeljövőben?

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia is kiemelten foglalkozik az időskorúak védelmében a prevencióval. A szombathelyi lakótelepeken működő nyugdíjasklubokkal összefogunk és szeretnénk életkor-specifikus, hétköznapi prevenciós interaktív konzultációkat tartani az időseknek, melyeket jövő májusig többször megismételnénk. 
A programba a középiskolásokat és a felső tagozatos általános iskolásokat is bevonnánk. Számukra a tudatos médiahasználattal kapcsolatos prevenciós kurzust szervezünk, az internethasználat hátrányairól, és a biztonságos webhasználatról beszélünk majd. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak komplett prevenciós programjai vannak ezen témákban, melyeket célcsoportokra bontva erős vizuális támogatással, interaktív módon, gyerekek bevonásával tartunk. Szeretnénk, ha a felnövekvő nemzedék hasznára válnának ezek a kezdeményezések, és azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekek soha ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.    
  

 

közösség

további frisss

lap tetejére