Célkeresztben a bűnmegelőzés

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 06., péntek •
A közbiztonság és a szubjektív biztonságérzet javítása, valamint a társszervekkel történő együttműködés a jövő nagy feladata – hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyet a Megyei Jogú Városok Szövetsége közterület-felügyelőinek kollégiumi ülésén történtekről tartottak.
Célkeresztben a bűnmegelőzés

A bűnmegelőzést helyeztük a célkeresztbe. Kollégiumunkhoz a 23 megyei jogú város közterület-felügyeletei tartoznak, ezért aztán országos kitekintésre volt szükség – kezdte honlapunknak adott interjúját Lelesz György, a kollégium elnöke (képünkön jobbra)

Neves vendégeink között tisztelhettük az országos rendőrfőkapitányt, Papp Károly rendőr altábornagyot, aki az ország belügyi helyzete mellett a közterület-felügyelet és a rendőrség együttműködését is értékelte előadásában. Az országos polgárőrszövetség (OPSZ) elnöke, Túrós tábornok pedig az OPSZ nevében felajánlotta, hogy kössünk stratégiai megállapodást. Ezt a kollégiumunk megszavazta és az előkészítő munka már meg is kezdődött. Az országos bűnmegelőzési tanács kommunikációs igazgatója, Garamvölgyi László tábornok a felügyelet, mint önkormányzati rendőrség szerepét foglalta össze, a Legfőbb Ügyészség képviselője, Molnár Marianna Katalin pedig a szabálysértési tevékenységet ismertette meg nekünk aprólékosan. Arról is szó esett, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Krisztián László egyetemi tanár olyan kutatást indított el, mely az önkormányzati rendőrség működését vizsgálja, és ennek eddigi tapasztalatait ismerhettük meg – tette hozzá Lelesz György, a Megyei Jogú Városok közterület felügyelőinek kollégiumi elnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a közbiztonság és a szubjektív biztonságérzet javítása lehet a következő időszak legfontosabb feladata a közterület-felügyletek számára. Ezzel összefüggésben Puskás Tivadar polgármester elmondta: a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték, Szombathelyen a közbiztonsági helyzet jó, ebben pedig kiemelkedő szerepet játszanak a rendőrség és a közterület-felügylet munkatársai. A helyi önkormányzat idén 191 millió forinttal járul hozzá a közterület-felügyelet eredményes munkájához. 


Puskás Tivadar hozzátette, hogy a kamerarendszer preventív szerepe nagyon fontos, így Szombathelyen már 46 helyszínen 64 kamera óvja a megyeszékhelyen lakók biztonságát.

Dr. Garamvölgyi László dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója (képünkön balra) röviden tájékoztatott a kormány által is elfogadott nemzeti bűnmegelőzési stratégiáról, majd hozzátette, hogy rövidesen befejeződik az a mintaprojekt, amelynek záró epizódjaként május 18-án 11 órakor 400 középiskolásnak tartanak drogprevenciós előadást. 

Dr. Varsányi Péter, a szombathelyi közterület-felügyelet igazgatója azt hangsúlyozta, hogy egy hosszú folyamat eredményeként (1983-ban alakult meg az első közterület-felügyelet, mint önálló szervezet Budapesten), ma már a közterület-felügyelet, a rendőrség és a polgárőrség stratégiai partnere lett.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére