7 dolog, amit tudnia kell a pezsgőről

frisss.hu • 2015. december 30., szerda •
Tudja, milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani? És azt, hogy vannak egészségügyi előnyei is?
7 dolog, amit tudnia kell a pezsgőről

1; Mi az a flőte?

A pezsgő fogyasztásához a megfelelő pohár választása elengedhetetlen, ünnepekkor ne az üdítős pohárból kínáljuk a buborékos nedűt. Kétféle pezsgőspohár ismert, az egyik az alacsonyabb, széles szájú kehely, amelyből nagy felülete miatt gyorsan elillannak a buborékok, másrészt hosszított, keskeny szájú, karcsú, talpas  azaz a flőte.  Ajánlott nem lötyögtetni az italt, mert könnyen elillannak a buborékok.

2; Száraz, félszáraz, édes?

A pezsgőket az alapot képző borhoz adagolt cukortartalom és az erjesztési technológia módozata alapján osztályozzák. Ennek megfelelően létezik:
- Brut nature, naturherb: a lehető legszárazabb, a másodlagos erjesztésnél egyáltalán nem adnak hozzá cukrot.
- Extra brut, extra herb, extra sec: nagyon száraz, elhanyagolható cukortartalom.
- Sec, dry: száraz
- Demi sec, medium dry: félszáraz
- Doux , sweet: édes, 50 g/ml feletti cukortartalom

Azért azt hozzátesszük a hölgyeknek, hogy a száraz pezsgőkben van a legkevesebb kalória.

3; Jéggel és sóval

A pezsgőt jéggel és sóval tudjuk a leggyorsabban lehűteni. A tökéletes a 6-10 fok közötti hőmérséklet. A jégvödör is szükséges a tökéletes felszolgáláshoz, amibe fele arányban vizet, fele arányban jeget kell tenni, plusz egy kis sót, ami rásegíti a hűtési folyamatokat.

4; Pukkanjon vagy ne pukkanjon?

Szilveszterkor pukkasztani szokták a pezsgőspalackok dugóját. Ám ha mégis szisszenéstől mentes ünnepet akarunk, akkor a palack nyakát kicsit kifelé kell tartani, egyik kézzel a dugót, másikkal a palack alját kell fogni. A dugót szép lassan kell forgatni, hogy rendesen kirepüljön – de vigyázzunk, ne irányítsuk azért senki felé sem.

5; Egészségügyi előnyök

A pezsgőnek is számos egészségügyi előnye van: antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag a habzó ital. Mérsékelt fogyasztás mellett segíthet a stroke, az Alzheimer vagy a Parkinson-kór esetén is, sőt az időskori feledékenység ellenszere is.

6; Mit jelent a címkén a Charmant?

Charmant: A fémtartályban, azaz tankban érlelt ital esetében a Méthode Charmat vagy Cuve Close írás olvasható. Ezek általában a bólék alapanyagául is ajánlott, alacsonyabb árkategóriájú pezsgők.
Méthode Tradicionelle: A legkiválóbb minőségű pezsgőt jelölik így, ez természetesen az árában is fellelhető.
Méthode Classique: Az érlelés helye lehet palack, ekkor a pezsgős üveg címkéjén a Méthode Classique (Méthode Champagnoise) felirat olvasható. Nagyon finom, különleges alkalmakra is ajánlott pezsgők, áruk kicsit alacsonyabb az előzőnél.

7, Pezsgő vagy Champagne?

Nem ugyanaz a kettő. A pezsgő úgy 17. század közepe táján jött divatba az előkelő londoni társaságokban. Eleinte szénsavas bornak mondják. A pezsgők csúcsa a Champagne, amiből legalább 50-100 borból készül.

 

közösség

további frisss

lap tetejére