5 tanács, hogy megvalósuljon újévi fogadalma

frisss.hu, 24.hu • 2016. január 01., péntek •
Mert nem csak elhatározni kell…
5 tanács, hogy megvalósuljon újévi fogadalma

Még aki tagadja is, valószínűleg ő is eldöntött magában valamit, amit az új esztendőben mindenképpen meg szeretne valósítani. Nyilvánvalóan remek alkalom az évforduló a fogadalmak megtételére, és bizony mindenki életében vannak olyan dolgok, amik vagy változtatásra szorulnak, vagy régóta húzódnak, váratnak magukra, vagy egyszerűen csak kell egy konkrét időpont, amikortól meg akarja valósítani régi vágyát, elérni régóta áhított célját.

Igen ám, de a szándék önmagában nem elég. Az elhatározás is kevés, még akkor is, ha megfelelő akarattal párosulva komoly erőt képvisel. A döntő tényező mindig a kiindulás. Mit szeretnék elérni? Mikorra akarom, hogy megvalósuljon? Miért fontos ez nekem? Ezekre és más hasonló kérdésekre érdemes először őszintén válaszolni, kicsit rendszerezni gondolatainkat és csak ezt követően eldönteni, mi is a fogadalom tárgya. Hiszen a lényeg, hogy meg is valósuljon, nehogy egy esetleges kudarc kedvünket szegje és jövőre már neki se álljunk életünk fontos céljai megvalósításának.

Következzen akkor öt olyan tanács, amit érdemes a nagy elhatározás előtt végiggondolni, tisztába tenni magunkban. A siker persze így sem száz százalékos, de az esélyét nagy mértékben növelhetjük vele.

1; Célunk legyen konkrét!

Azaz, gondoljuk jól meg és fogalmazzuk meg pontosan, mi az, amit el szeretnénk érni. Nem elég általánosságban kijelenteni valamit, például, hogy több pénzt szeretnék keresni, hanem minél pontosabban határozzuk meg, mekkora bevételt szeretnénk magunknak az elkövetkezendő évben. Vagy az rendben van, hogy „többet szeretnék mozogni”, de tegyük hozzá, hogy ez mit jelent? Naponta egy órát? Vagy hetente egy alkalommal? Nagyon nem mindegy, ezért gondoljuk át, döntsünk, és aztán határozzuk el magunkat.

2; A megvalósulás legyen mérhető!

Ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy el tudjuk majd mondani, „elértem a célom”. Javasolt tehát minél pontosabban megfogalmazni, mikor mondhatjuk majd sikeresnek a projektet. Az előző példánál maradva, ha hetente egyszer sportolok egy órát? Vagy, ha legalább fél évig folytatom a mozgást? Vagy ha képes leszek X kilométert lefutni? Elérni a kívánt súlyomat? Döntsük el, mi számít a cél elérésének, mikor mondhatjuk majd el, hogy „igen, ez sikerült!”

3; Reális legyen a cél!

Az egyik legfontosabb szabály. Ha olyan dolgot szeretnénk elérni, aminek semmi esélye sincs, akkor érdemes inkább kihagyni a fogadalomtételt, mert egy kudarc senkinek nem jön jól. Ha eddig szinte semmilyen testmozgást nem végeztünk, akkor nem lehet az a cél, hogy év végén három órán belül fussuk le a maratont. Sokszor persze nehéz reálisan felmérni a lehetőségeinket, és különben is, lehetetlen csak az, amit annak tartunk, mégis tanácsos egy családtaggal, baráttal átbeszélni a tervünket, biztosan szolgálhat jó tanáccsal számunkra.

4; A célnak saját magunk számára kell fontosnak lennie!

Sok-sok tanácsot kap az ember lépten-nyomon, ha akarja, ha nem, és biztos a legtöbb jó szándékból fakad, mégis ha fogadalomtételről van szó, akkor csak olyan dolgot válasszunk, ami nekünk, saját magunknak fontos. Lehet igaz az, hogy jó lenne pár kilótól megszabadulnunk, jót tenne az egészségünknek is, de ha nem belülről fakad az elhatározás, a siker esélye is jóval csekélyebb. Gondoljuk először át célunkat abból a szempontból is, hogy az mennyire fontos számunkra. Mennyire szeretnénk mi, saját magunk elérni. Amennyiben szinte éget a vágy belülről, nyugodtan nekiállhatunk a megvalósításnak, a siker legfontosabb tényezőjén már túl vagyunk.

5; Legyen határideje a cél elérésének!

Ez is alapvetően szükséges a pozitív kimenetel szempontjából. Olyan nincs, hogy valamit elhatározunk, hogy majd megcsinálunk, elérünk, de azt nem tesszük hozzá, hogy mikor? Vagy meddig? A határidő önmagában az egyik legerősebb motiváló erő, hiszen minden nap közelebb kerülünk hozzá, és amennyiben minden nap haladunk is a célunk felé, akkor megsokszorozhatja erőnket, elszántságunkat. 

közösség

további frisss

lap tetejére