35 milliárd forintnyi fejlesztésről dönt ma a közgyűlés

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 20., szerda •
Hosszú lesz a program, 41 naprendi pontot tárgyalnak a képviselők.
35 milliárd forintnyi fejlesztésről dönt ma a közgyűlés

Szünet: 15:10-kor folytatódik a közgyűlés.

Zöld város

A témáról nemrég mi is írtunk, összesen 1,1 millárd forintnyi beruházásról van szó. Horváth Attila felvetette, hogy lehetne-e az Aranypatak fölötti kis fahíd problémáját most orvosolni. Puskás Tivadar polgármester erre azt felelte, érvelve egy korábbi Lakézi Gáborral, a Városüzemeltetési osztály vezetőjével folytatott beszélgetésére - nem akarnak a Ligeti úton át a Kenderesi úton keresztül nagy átmenő forgalmat generálni, mivel ez a rész a város pihenőhelye, rekreációs övezete. 

Az ötödik napirendi pontot, ami a városi múzeumok szakmai tevékenységét érintette, megszavazta a közgyűlés.

Kicsit változik a Smidt Múzeum

A negyedik napirendi pont a Smidt Múzeum bővítése a téma. Bakucz András építész-tervező előadásában elmondta változások lesznek az építkezéseknél. Az eljáró hatóság előírta a tetőterasz és a tető-felépítmény törlését az építési programból, az építmény magasságának a csökkentését, a főhomlokzatról az alárendelt helyiségek ablakainak megszüntetését rendelte el. A módosítási követelmények alapján a viszonylag kis kiegészítő építmény belső funkcionális- és térrendszerének módosítására került sor: a földszinten a fogadóterem mellett lépcső, lift és mellékhelyiségek blokkja, az emeleten kiállítótér és az említett közlekedési mag került elhelyezésre. Ebben a változatban a tető nem járható lapostetőként kerül kialakításra. A homlokzat motívumai mindössze kettőre, a bejárati kapu, valamint a földszinti és emeleti nagyterem transzparens üvegfalára egyszerűsödött.

A változások miatt belsőépítészeti átalakítások is szükségesek, összesen ez 300 millió forintnyi invesztíciót jelent. 

Összekapcsolják a Szent Márton templomot a Fő térrel, megújulna a Romkert, új helyen lenne a buszpályaudvar

A harmadik napirendi pont az MMIK rekonstrukciós javaslatát, a Romkert fejlesztését, az buszpályaudvar elköltöztetését, valamint a Szent Márton út északi részének a rehabilitációját tartalmazza. A Szent Márton templom és az előtti tér a Fő térrel való összekapcsolása, vagyis egy vizuális közlekedési kapcsolat megteremtése a cél. A probléma, hogy a tervezők nem nyúlhatnak hozzá a gépjármű közlekedéshez.

fotó/terv: Litkei Építész Iroda

Ez a javasolt megoldás lehetővé teszi, hogy a sétány kialakításával felszabaduló területeket a házak felőli oldalon városi térként, gyalogos-, és zöld-felületekként használjuk. A meglévő és telepített fasorok felhasználásával nemcsak irányok kerültek kijelölésre, de a gyalogos terek is lehatárolásra kerültek a gépjármű forgalomtól.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója a Romkert megújulásáról beszélt a mozaik rohamosan romló állapota miatt. A mozaik fejlesztése mellett az ókori maradványok, a középkori romok, az infrastrukturális fejlesztések (fogadóépület, kiállítóhely, foglalkoztató helyiség, iroda- és raktárhelyiségek létesítése) és a park-fejlesztés is sorra kerülne.

Az MMIK rekonstrukciója régóta kérdés, most az épület átalakítás a következő alapelvek mellett látszik ésszerűnek:

- Az épület (színház termet kivéve) tulajdonképpen szerkezetig való visszabontása
- A lapostető hő- és vízszigetelésének a mai szabványok szerinti teljes megújítása
- A teljes belső gépészeti rendszer (víz, csatorna, fűtés, légtechnika, elektromos hálózat) új kiépítése
- A külső nyílászáró rendszernek a mai szabványoknak megfelelő megújítása, teljes cseréje
- A burkolatok részleges cseréje
- A belső térstruktúra szerkezettel és funkcióval harmóniában lévő átrendezése, az ikerlépcsőházas, ikerfolyosós rendszer következetes őrzése az egyes szinteken, a vizes blokkok szintenként következetes végigvezetése, az ikerlift kiépítése, hátsó teherlift létesítése, az egyes funkcionális terek tényleges igényekhez igazítása (bábszínház, zsinórpadlás, stb.)
- Egyszerű és egységes homlokzati megjelenés biztosítása
- Energetikai megújítás, megújuló energiák felhasználása

Szombathely hosszú távú céljai között már régóta prioritásként szerepelt az autóbusz pályaudvar áthelyezése az Ady térről a Vasútállomás közelébe, több közösségi közlekedési ág (vasút, autóbusz) összekapcsolásával létesítendő intermodális közösségi közlekedési csomópont létrehozása. Korábban ezt mi is megírtuk.

Új rendelők, új körforgalom 

A második napirendi pont az egyik TOP pályázati téma, az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése a Markusovszky utcában, a volt városi strand területén. Gáspár Péter mérnök tartott előadást a témában, aki elmondta, hogy az új egészségügyi központ alapterülete 1550 négyzetméterre csökkent, ami a költségek szempontjából kedvező. Az épület mögött összesen 125 db parkolóhelyet alakítanak ki a kórház körüli parkolási problémák enyhítésére. 700 millió forintból az épületben lenne kilenc háziorvosi rendelő, gyermekorvosi rendelő és fogászat. Fontos, hogy a Markuvoszky utca végére is körforgalmat terveznek.

Molnár Miklós alpolgármester hozzátette, hogy meg kellene vizsgálni, hogy miért leszenk ingyenesek a parkolóhelyek az új létesítmény mellett úgy, hogy közben most a kórház mellett fizető övezet van. 

Herbálozás Szombathelyen

Az első napirendi pontban Gulyás Ferenc rendőrezredes a szombathelyi droghelyzet alakulásáról tartott előadást. Az elmúlt időszakban történt több olyan haláleset, ami a drog miatt következett be. Ma Magyarországon egy kormányrendelet határozza meg, mi számít kábítószernek, és mi nem.

A herbál egy gyűjtőfogalom, amit előszeretettel kevernek össze marihuánával. Ennek a szintetikus anyagnak az összetétele változó, valamilyen oldószerrel például körömlakkal oldják fel, és ezt szívják. Biofűnek is nevezik, átka, hogy nagyon olcsó, 300-500 forintért már lehet kapni, a hatásmechanizmusa viszont nem nagyon ismert. A marihuánával ellentétben a herbál inkább depressziót okoz. Gulyás Ferenc elmondta, hogy a stressz, a munkanélküliség, a család és a baráti kapcsolatok hiánya miatt nyúlnak sokan droghoz. Nagy baj, hogy maguk a fogyasztók sem tudják, mit vesznek be. Sőt, minden ötödik diák már kirpóbálta, a tanulók szerint "menő" a drogozás.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság tavaly 54 személlyel szemben intézkedett a kábítószerrel kapcsolatban. Már most négyszerese(!)  a pszichoaktív anyagokkal való visszaélés Szombathelyen, mint tavaly egész évben. A prevenció lehet a megoldás, sok iskolában tartanak előadást, ahol felhívják a figyelmeket a drogok veszélyeire. Ha valaki tájékozódni szeretne a problémáról ezen az e-mail címen lehet: drogprevencio.szombathelyrk@vas.police.hu.

Lendvai Ferenc szerint a neveltetés a fontos, Czeglédy Csaba szerint viszont a sok szülő nem elég tájékozott a problémát illetően.

Kecskés László képviselő elmondta, hogy nem könnyű a dolga az egészségügyben dolgozóknak sem, az orvosok sincsenek mindig tisztában az új fejleményekkel, annyira gyorsan változik a drogok összetétele. A képviselő hozzátette, hogy tud arról, hogy az óvodás korú gyermekeket is kínáltak már bélyeggel. Így nem lehet elég korán elkezdeni a felvilágosítást, nem lehet eleget beszélni a megelőzésről. 

Puskás Tivadar szerint a társadalmi összefogás is segíthet. Horváth Attila képviselő szerint pedig sokkal nagyobba baj, mint gondolnánk, a terjesztők kijátsszák a rendszert, sokszor nem büntethetőek. Rettegi Attila szerint pont az a korosztály a legveszélyeztetettebb, ami már nem a szülőkre hallgat.

Áprilisi start

Legutóbb februárban ült össze a szombathelyi közgyűlés, a márciusi szünet után most sok a megbeszélni való. Mi már megírtuk, hogy téma lesz például a Szombathelyi Vásárcsarnok felújítása és az ipari park-fejlesztés, de napirendi pont az Ovi-foci program is.

Puskás Tivadar első mondataiban Szarka Zoltánról emlékezett meg, a Városháza fölött is fekete zászló lobog. „Szarka Zoltán példakép volt, emlékét megőrizzük” – tette hozzá a polgármester majd egy perces néma felállással adóztak a képviselők is a Haladás egykori legendás kapusának emléke előtt.

35 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőségről dönt ma a közgyűlés, amivel a város fejlődésében új perspektívát nyílhat. „Ezzel Szombathely fejlődése biztosítva lesz, a felelősség nagy, hiszen a város javára kell fordítani, ezek az összegek Szombathelyt egy emelkedő pályára teszik” – egészítette ki mondandóját a polgármester.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére