Orbán Viktor: Megvédjük a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést, megvédjük Magyarország biztonságát!

origo.hu • 2022. május 16., hétfő •
Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben, miután a parlament újraválasztotta miniszterelnöknek. A kormányfő beszédében emlékeztetett: az évtized a koronavírus-járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát, és mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát, amikor a gazdasági teljesítmény csökkenése, stagnálása és csekély emelkedésének évei váltogatják majd egymást Európában - fejtette ki.
Orbán Viktor: Megvédjük a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést, megvédjük Magyarország biztonságát!

Úgy értékelt: kiújulhatnak fenyegető járványok, a gazdasági visszaesés mélyülhet, a gazdag országok felé "tektonikus erővel" felerősödik a migráció, mindennek tetejébe pedig egy elhúzódó és világméretű kiterjedéssel fenyegető, valóságos háború zajlik a keleti szomszédunk földjén. Ilyen nehéz körülmények között is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra - mondta a miniszterelnök.

133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a hétfő délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.

Az Országgyűlés ezután elénekelte a Himnuszt. Az ülésen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnökök. A parlamenti frakciók közül a Jobbik és a DK nem vett részt az ülésen.

Orbán Viktor: Első szavam a köszöneté

A miniszterelnök eskütételi beszédében elsőként megköszönte a képviselőknek, hogy megválasztották, és jelezte, hogy nem felejtette el azt sem, hogy a felhatalmazás a választóktól jön.

A választási harcban sem magamat, sem magunkat nem kíméltük –

mondta a miniszterelnök az április 3-i küzdelemről, majd mindenkinek megköszönte, hogy részt vett a voksolásokon. A döntésről elmondta, hogy az négy évre kijelölte hazánk útját. – Ellenfeleink gondoskodtak róla, hogy a választás hazai és nemzetközi felügyelete példátlan legyen – emlékeztetett a miniszterelnök, aki a baloldal által delegált szavazatszámlálóknak is köszönetet mondott.

Orbán Viktor szerint a magas részvétel a demokrácia erejét mutatja. Kiemelte, hogy a magyar demokrácia 1990 óta tartó történelme során soha nem szavaztak annyian egy pártra, vagy pártszövetségre mind a Fidesz-KDNP-re 2022-ben.

Elgondolkodtató, hogy éppen akkor arattuk a legnagyobb győzelmünket, amikor minden számítás szerint a legnagyobb akadállyal kellett megküzdenünk –

jelentette ki Orbán Viktor. Elmondta, hogy az összeállt magyar baloldal mellett Brüsszel, és Soros György is a bukásukért tevékenykedett.

Zsinórban négyszer győztünk annak ellenére, hogy pénzügyi válságok, migránsáradat fenyegeti hazánkat. Meggyőződésem szerint a magyarok kinfinomult történelmi ösztönökkel, és veszélyérzékkel rendelkeznek

– fejtette ki a miniszterelnök.

Hazaszeretet és jóindulat kell

– A magyarok azt is tudják, hogy az összefogás, az egyetértés nem jön létre magától. A konszenzust nem megkeresni kell, hanem megteremteni – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a politikában ehhez hazaszeretet és jó indulat kell. – Akinek ez megvan, az megkaphatja az emberek bizalmát – jegyzete meg a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a miniszterelnöki munka szépsége abban áll, hogy minden döntésért a kormányfő felel.

– Ez nagy teher, ami valakit a földbe nyom, míg másokat fellelkesít –

emelte ki.

A jövő megértése, mint feladat, megtanítja az embereket, hogy egyedül sohasem lehetsz elég okos. Szakértelem, tanácsadók és szellemi emberek tucatjaira is szükség van – közölte Orbán Viktor, aki ezekre az emberekre is számít a munkája során.

Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora lesz

Minden, ami 2020 óta történt, egy irányba mutat: Európa és a benne a magyar emberek, a veszélyek korába léptek. Az évtized a koronavírus járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háborúra adott szankció gazdasági visszaesést hozott magával.

A háború és a szankciós politika energiaválságot idézett elő, valamint az amerikai kamatemelések elhozták az infláció korát. Mindez pedig elhozza a gazdasági visszaesés korát , kiújulhatnak fenyegető járványok, a visszaesés mélyülhet, és felerősödhet a migráció – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint

EZ AZ ÉVTIZED A VESZÉLYEK, A BIZONYTALANSÁG ÉS A HÁBORÚK KORA LESZ

Lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kibontakozó háborús évtized képéhez hozzá tartoznak a nyugati világ öngyilkossági hullámai is. Ilyen a nagy európai lakosságcsere programja, amelynek lényege, hogy migránsokkal pótolnák a hiányzó keresztény gyerekeket. Ilyen kísérlet a genderőrület, és a liberális Európa programja, amely túllép a nemzetállamokon és a kereszténységen, és semmit nem ültet a helyükbe. Elfeledkezik arról, hogy az ember egyedül sohasem lehet szabad, csak magányos – jelentette ki. Mint fogalmazott,

egyszerre sújtanak bennünket gazdasági bajok, háború, Európa szellemi gyengesége és Brüsszel politikai tévelygése.

A miniszterelnök közölte: különösen számít a történelmi egyházak híveire a következő években. – Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket. Látjuk az egyházi intézmények iránti növekvő igényt, és ezeknek a segítése fontos lesz – fogalmazott. Közölte az is, hogy a határon túli magyarok számíthatnak ránk, "lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat".

A háborút könnyű elkezdeni, de nehéz befejezni

Európának ma semmilyen eszköze nincs a konfliktus kezelésére. Papíron lehetséges, hogy a szankciók térdre tudják kényszeríteni Oroszországot –

mondta el a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország semmilyen olyan szankciót nem támogatunk, amik az állam energiabiztonságát aláásnák. Kijelentette, hogy létkérdésnek tartja, hogy Magyarország a NATO tagja legyen, innen kell felépíteni a védelmi képességeinket. – Ez egy védelmi szövetség, nem szabad háborús katonai szövetséggé alakulnia. A NATO nem az antant, és nem is válhat azzá! – jelezte Orbán Viktor.

Az oroszok végtelenítették a háborút, az amerikaiak pedig Ukrajna korlátlan hadianyag és hadieszköz finanszírozásról döntöttek. A háború emiatt hosszú ideig folytatódni fog. A következő évtized legnagyobb feladata, hogy ebből a háborúbél kimaradjunk, és megvédjük Magyarország békéjét és biztonságát!

– A NATO biztos támasz, de nem védi meg helyettünk Magyarországot. Ha egy ország hadserege gyenge, népe pedig nem akarja megvédeni magát, azt az országot fogják először megtámadni – emelte ki a miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy a magyar honvédséget megerősíteni a legsürgetőbb feladat.

Ebben a háborúban támogatjuk Ukrajnát, ezért indítottuk el hazánk történetének legnagyobb humanitárius akcióját. Most félretesszük azt a tényt, hogy korábban a kárpátaljai magyarok milyen jogsérelmet szenvedtek el, valamint, hogy az ukrán elnök beavatkozott a magyar kampányba és az ellenzéket támogatta –

mondta Orbán Viktor.

"Nem fogadunk el olyan intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat"

Világosan leszögezem, hogy Magyarország az Európai Unió tagja és érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben az is maradjon. Igaz, hogy a nemzetek Európája helyett egy új birodalmat, az Európai Egyesült Államokat kívánják felépíteni. Az is igaz, hogy a kulturális távolság egyre nő Európa nyugati fele és Magyarország között.

Mi hiszünk a nemzetállamokban, amit Brüsszel már feladott. Nekünk fontos, hogy legyen hazánk, amit szerethetünk és fenntartsuk az 1000 éves magyar élet folytonosságát –

szögezte le a kormányfő.

Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és olyan dolgokat akar ránk erőlteni, amiket mi nem akarunk

- mondta a kormányfő. Nem fogadunk el olyan intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat.

Megvédjük a családokat, az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket hagyják békén

- mondta a miniszterelnök.

AKKOR MIT KERESÜNK AZ EU-BAN? A VÁLASZ, HOGY AZ ÁLMAINKAT KERESSÜK AZ UNIÓBAN, KERESSÜK AZ EMBEREK MÉLTÓSÁGÁT VÉDELMEZŐ EURÓPÁT, NEM AZÉRT VAGYUNK AZ UNIÓ TAGJAI, MERT OLYAN AMILYEN, HANEM AZÉRT MERT TUDJUK, MILYET SZERETNÉNK -

mondta Orbán Viktor.

"A nehéz körülmények között is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra"

A Belgrád-Budapest vasútvonal képes lesz kiváltani a leálló Ukrajna felőli ellátási utakat, a balkáni kőolaj és gázvezetékek pedig az energiabiztonságot garantálhatják – magyarázta a kormányfő. – Két lábon állunk, és ez válságállóvá teszi a gazdaságunkat. Előrelátóak voltunk, és felkészültünk az autóipar reformjára, a világ legnagyobb akummulátor-gyárai nálunk épülnek – világított rá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy

Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány, kétszer annyi gabonát tudunk termelni, mint amennyi az ország ellátásához szükséges. Továbbra is a beruházások magas szintjére építjük gazdaságunkat. A válság közepette is megvédjük eredményeinket. Ilyen nehéz körülmények között is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra. 

Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatást, a családtámogatást, a nyugdíjak értékét és a rezsicsökkentést – jelentette ki Orbán Viktor. – Lesz a gyerekeinknek jövője, az inflációt először megszelídítjük, majd megállítjuk. Be fogunk avatkozni a gazdaságba, lépéseinket összehangolva óvatos, de hatásos árszabásokat fogunk bevezetni – vetítette előre Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Most azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormánygépezetet alkatrészeire kellett szétszednie, és újra összeszerelni. A magyarok évszázadokon keresztül hozzászoktak, hoy szépen haljanak meg.
Most azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet. Olyan ország kell, amely büszke az értékeire, és büszke nyelvére, magaskulturájára, élvonalbeli tudományára, és világverő sporteredményeire. A most megalakuló kormány egy ilyen országért dolgozik - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Kárpát-medence arra van rendelve, hogy a világ legjobb helye legyen.

Ez közös érdeke minden itt élő népnek -

tette hozzá. A magyarok a szomszéd népek barátai, és hiszünk a kárpát-medencei népek közös jövőjében - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint mindenhol az országban olyan fiatalok vannak, akik ismét nagyá teszik Magyarországot. Fontos, hogy egy nemzet tudja a helyét a világaban - tette hozzá.

Ezért figyel Magyarországra a világ

Ma azért irányul ránk a figyelem, mert mi váltunk a nyugati világ utolsó keresztény-konzervatív bástyájává. Brüsszel ma kizárólagosságra törekszik, a politikát, az országvezetést csak egyféleképpen lehet szerintük elképzelni - tette hozzá. Ebben Magyarország nem vesz részt: Ugocsa non coronat! - mondta.

Orbán Viktor elmondta, rengeteg barátot is szereztünk, és sokan úgy érzik Magyarország a józanság és a szabadság utolsó őrhelye. Reményt akarunk adni másoknak is - tette hozzá. Mi vagyunk Európa jövője, érezzük a felelősség súlyát - zárta a kormányfő.

Magyarország a következő években védeni fogja a családokat és büszke lesz a gyermekeire

- mondta a miniszterelnök.

Forrás: MTI, origo.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére