Minden érzékszervünkre hatnak az egy hónapig tartó programok

sd • 2020. augusztus 14., péntek •
Legalábbis ezt ígérik a szervezők, akik ma sajtótájékoztatón mutatták be az Érezd Szombathelyt! elnevezésű augusztus 19-től szeptember 20-ig tartó programsorozat elemeit.
Minden érzékszervünkre hatnak az egy hónapig tartó programok

A koronavírus járvány miatt Szombathely jól bevált fesztiváljait, eseményeit törölni kellett. Idén – többek között – elmaradt a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Szentivánéji vigasságok, és elmarad a Savaria Történelmi Karnevál is. A szervezők a veszélyhelyzet feloldását követően nagyszabású minőségi programokkal készültek, azonban az augusztus 15-ét követő időszakra is fennálló 500 fő feletti korlátozás ismét újratervezésre kényszerítette őket.

Augusztus 19. és szeptember 20. között több hetes programsorozatot indít el a város, ami  a kulturális, turisztikai és művészeti  szervezetek összefogásával kínál biztonságosan látogatható élményeket, megdolgoztatva érzékszerveinket: filmvetítéseket a szemnek, koncertélményeket a fülnek, gasztroprogramokat  az ízlelőbimbóknak, és képzőművészeti,  kézműves eseményeket a manuális dolgok kedvelőinek. A kicsikre is gondolva, két hétvégén játszóház és bábszínházi előadás is várja a gyermekeket.

A programsorozat ingyenes lesz.  

- Próbáltuk figyelembe venni azokat az elvárásokat, amiket a közönség a korábbi években megfogalmazott felénk. Olyan előadókat próbáltunk megnyerni, akik közkedveltek, népszerűek, magas minőséget képviselnek. Az volt az önkormányzat elvárása, hogy elsősorban a helyi együtteseket, gazdálkodókat, vállalkozókat próbáljuk meg azzal segíteni, hogy számukra bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, ez alapján állt össze a 4 hét programja. Annyira jónak ígérkezik az AGORA, a szimfonikusok és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. közötti együttműködés, hogy már meg is beszéltük egymás közt: mind a négy évszakra vonatkozóan szeretnénk ezt folytatni a jövőben, amennyiben erre lehetőség nyílik. A koncerteknek egy része, amelyeknek a Csónakázótó szigete és a Történelmi Témapark ad otthont, a mi szervezésünkben zajlanak. Emellett kiemelném még a gasztromozikat, amelyeket a mozi teraszán tartunk. Ennek lényege, hogy minden egyes filmvetítés után - az alkotáshoz kapcsolódóan - ízlelőbimbóikat is kényeztethetik a résztvevők. Így aztán például a Bor, mámor, Provence című film megtekintése után a Balaton-felvidéki Istvándy Pincészet kiváló nedűiből lehet majd kortyolni, a Csokoládé című filmalkotás apropóján pedig a séi Laura Csokoládé Műhely látogat el hozzánk - tájékoztatta a sajtó képviselőit Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.  

A Savaria Szimfonikus Zenekart a négyhetes programsorozat alatt kétszer is láthatja és hallhatja a közönség. Vezetőjük, Kiss Barna elmondta: először augusztus 19-én lép fel az együttes a Csónakázótó szigetén, ahol felcsendül Beethoven István királyának nyitánya, Weiner Divertimentója, Händeltől Részletek a "Vízi Zenéből", Rossinitől A sevillai borbély nyitánya, valamint Johann Strauss több művét is műsorra tűzik. Ezt követi majd a szeptember 18-i koncertjük, amikor Pejtsik Péter szimfonikus hangszerelői estjén lépnek fel a szimfonikusok a Történelmi Témaparkban.

- Az elmúlt fél évben az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai megtanulták azt, hogyan lehet programokat úgy megvalósítani, hogy egyetlen városi ünnepség, vagy nagyobb, általunk szervezett rendezvény se maradjon el annak ellenére, hogy ezeket hagyományos formájukban nem lehetett megtartani. Bár az augusztus 20-i ünnepséget sem sikerül idén megtartani, államalapításunkkal kapcsolatban egy mozis vetítésre szeretném felhívni a figyelmet: augusztus 19-én műsorra tűzzük a 2003 júliusában Csíksomlyón bemutatott István, a király című színpadi művet megörökítő filmet. A vetítés ingyenes lesz, előtte azonban regisztrálni kell - fogalmazott Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója.

A Művelődési és Sportházban lesz gyermeksziget, csütörtökönként pedig érdemes lesz felkeresni az ISIS Galériát, ahol különböző tematikus napokkal várják az érdeklődőket. A programsorozat zárásaként szeptember 20-án az ISIS Big Band ad koncertet a Történelmi Témaparkban.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére