Karácsonyék kapták a legtöbb pénzt Soroséktól

• 2023. augusztus 23., szerda •
Soros György amerikai spekuláns 2016 és 2021 között több mint tízmilliárd forinttal támogatta magyarországi hálózatát - ez derül ki a részben ugyancsak Amerikából pénzelt Átlátszó minap közzétett összefoglalójából. Eszerint a legtöbb pénzt az előválasztási kampányköltései kapcsán ellentmondásokba keveredő Karácsony Gergely vezette főváros kapta - írta a Magyar Nemzet.
Karácsonyék kapták a legtöbb pénzt Soroséktól

Az elmúlt években Soros György alapítványa által 150 millió forinttal finanszírozott, tehát a spekuláns támogatási ügyeiben vélhetően naprakész Átlátszó nagy összeállítást közölt a milliárdos elmúlt években globálisan és Magyarországon elhelyezett forrásairól. Ebből kiderül, hogy 2016 és 2021 között hazánkban nagyságrendileg 150 szervezetet finanszírozott a Soros-birodalom, összességében több, mint tízmilliárd forinttal (28,5 millió dollárral) - írja az Origó.

AMI A TELJES TÁMOGATOTTI KÖRT ILLETI, A LEGTÖBBET, 82 SZERVEZETET ÉPPEN A MIGRÁCIÓ KÉRDÉSÉBEN KULCSFONTOSSÁGÚ 2018-AS VÁLASZTÁS ÉVÉBEN PÉNZELTÉK SOROSÉK.

Ezt követően egyre kevesebb szereplőnek juttattak forrásokat, 2021-ben már csak 31 szervezetnek, amelyek ugyanakkor átlagosan nagyobb támogatásban részesültek.

Ömlött a pénz Karácsonyékhoz

Maga az Átlátszó is megjegyzi, hogy a vizsgált periódusban a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OFS) a legtöbb pénzzel Budapest Főváros Önkormányzatát támogatta, 2020-ban több mint 3,3 millió dollárral, átszámítva több, mint egymilliárd forinttal.

A PORTÁL SZERINT „A FŐVÁROS EGÉSZSÉGÜGYI CÉLOKRA ÉS A FOKOZOTTAN VESZÉLYEZTETETT SZEMÉLYEK VIZSGÁLATÁNAK TÁMOGATÁSÁRA KAPTA AZ ÖSSZEGET A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN".

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a korabeli híradások mindössze egymillió eurós segítséget említettek, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester nagyvonalú és nemes gesztusnak minősített.

Karácsony egyébként 2019 novemberében átadta a Város kulcsát 90 civil szervezetnek, amelyek között számos Soros-birodalomba tartozó is feltűnt. 2021-2022-ben pedig a főpolgármester több, mint félmilliárd forintot kapott máig ismeretlen forrásból, döntő részben euróban és fontban a végül elbukott kampányára.

SZINTÉN ÉRDEKES, HOGY KARÁCSONY KORÁBBI FŐTANÁCSADÓJA, A BALLIBERÁLIS KAMPÁNYRA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN TÖBB MILLIÁRD FORINTOT FELHAJTÓ KORÁNYI DÁVID AZ EUROPEAN COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS NEVŰ, SZINTÉN SOROS ÁLTAL PÉNZELT CSOPORTBAN EGYÜTT VESZ RÉSZT A SPEKULÁNSSAL ÉS ANNAK ÖRÖKÖSÉVEL, ALEXANDER SOROSSAL.

Árulkodó összefonódás

A második legnagyobb támogatást, közel 2,5 millió dollárt, azaz majdnem egymilliárd forintot egy elsőre nem túl ismert, ám annál fontosabb Soros-szervezet kapta. A Civil Kollégium Alapítvány mintegy tíz éve még a Fidesz-székházra támadó Hallgatói Hálózatot „koordinálta". Később „a 2022-es választás tisztaságáért, a választók felvilágosításáért" úgynevezett „Tiszta szavazás kampányt" indított, a szintén Soros-hálózatba tartozó TASZ-szal, a Political Capitallel és a balliberális előválasztást lebonyolító aHanggal. Utóbbi alapítóinak egyike egyébként nem más, mint Varga Máté, a Civil Kollégium Alapítvány elnöke. Tehát a második legnagyobb forrást az elmúlt években az a szervezet kapta, amelyiknek elnöke egyben a balliberális előválasztásért felelt.

Ismerős arcok

A harmadik helyen a Soros-birodalom pécsi (Az Emberség Erejével Alapítvány), a negyedik helyen pedig debreceni regionális főszervezője tűnik fel (Alternatív Közösségek Egyesülete). Az ötödik helyen a napokban a saját alapítójának, Kőszeg Ferencnek a pedofíliát relativizáló gondolataitól elhatárolódó Magyar Helsinki Bizottság, a hatodikon pedig a TASZ szerepel, míg a hetedik a korábban Gulyás Mártont is pénzelő Summa Artium nevű szervezet.

ÉRDEKESSÉG, HOGY A GYURCSÁNY-KORMÁNY BOTRÁNYT BOTRÁNYRA HALMOZÓ TITKOSSZOLGÁLATÁTÓL 190 MILLIÓ FORINTOS MEGBÍZÁSBAN RÉSZESÜLT POLITICAL CAPITAL AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN SOROSÉKTÓL IS MÁR TÖBB MINT SZÁZMILLIÓ FORINTHOZ JUTOTT.

Emellett több mint negyedmillió dollárral finanszírozta a Soros-alapítványi hálózat az alapításakor Czeglédy Csabához, Gyurcsány Ferenc bizalmasához kötődő Nyugat.hu kiadóját.

Kimaradt a 444.hu

Az Átlátszó szerzői megjegyzik, hogy „(...) a legkevesebb pénzt az újságírói szervezetek kapták, alig 500 ezer dollárt, vagyis 175 millió forintot".

AMI ÖNMAGÁBAN TALÁN IGAZ, DE ÉRDEMES HOZZÁFŰZNI, HOGY EZEN TÚLMENŐEN A NYUGAT.HU ÉS AZ ÁTLÁTSZÓ MELLETT MÉG EGY SOR MÉDIUMOT, ÍGY A DIREKT36-OT, VAGY ÉPPEN A K-MONITORT IS KOMOLY PÉNZEKKEL TÁMOGATTA A SOROS-HÁLÓZAT.

Végül, de nem utolsósorban, egy olyan nagyobb Soros-közeli médium, mint a 444.hu még ki is maradt az anyagból. A portál kiadójának 2014 óta ugyanis a MDIF Media Development Investment Fund (MDIF) részeként működő Digital News Ventures nevű pénzalap résztulajdonosa. Az MDIF támogatói és befektetői között pedig megtalálható többek közt a Soros György-féle OSF is.

Forrás: origo.hu

közösség

további frisss

lap tetejére