Így kap esélyt az építőipar a 2021-es adóváltozásokkal

• 2020. november 30., hétfő •
A könnyítések többek közt beruházásokra ösztönzik az építőipari cégeket; decemberben újra megnyílik az ágazat fejlesztési forrása.
Így kap esélyt az építőipar a 2021-es adóváltozásokkal

A 2021-es általános adóváltozásokkal kiemelten foglalkozott az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének legutóbbi elnökségi ülése. A leendő változtatásokat októberben jelentette be a kormány, az adóügyi könnyítések több adónemet is érintenek: az szja, a társasági adó, a kisvállalati adó, a kata, az áfa, a helyi adók és az illetékek is változnak.

Az ÉVOSZ online eseményén elsősorban a változtatások építésügyi vonzatait elemezték. Az ülésen a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is részt vett. Izer Norbert általános célként emelte ki:
a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését,
az adócsökkentések folytatását,
az adóhatóság szolgáltatásainak javítását
és a gazdaság fehérítését.

A kormány ugyanakkor célzott intézkedésekkel igyekszik az építőipari szektort is támogatni. Erre példaként az új lakások vásárlását jövőre újra támogató 5 százalékos áfát emelte ki, melynek szabályozást az ÉVOSZ javaslatára hosszú távra alakították ki.

Eszerint 2021. januártól 2022. december 31-ig épülhetnek meg az új lakások az 5 százalékos áfakulcs mellett. Egy további négyéves átmeneti időszakban azok is a kedvezményes áfával építkezhetnek, akik 2022. december 31-e előtt megszerezték az engedélyeket és bejelentették az építkezést. 

A rozsdaövezeti lakásépítések támogatását is említette, melyre hamarosan elkészül a részletes szabályozás, amely lehetőséget ad a kedvezményes 5 százalékos áfa alkalmazására és annak visszaigénylésére is, így a rozsdaövezetekben 0 százalékos áfával épülhetnek meg az új lakások.  

forrás: magyarepitok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére