Hatalmas felújítás a szombathelyi Bolyaiban - Nemcsak a gyerekekre, a pedagógushallgatókra is gondoltak

há • 2023. január 24., kedd •
Egy nyertes pályázat révén 500 millió forintot költhet el a közeljövőben a szombathelyi ELTE Bolyai-iskola. Megújulnak a tantermek, az aula és a tornaterem, új bútorokat, digitális táblákat és laptopokat vesznek, az udvaron pedig új játszótér épül.
Hatalmas felújítás a szombathelyi Bolyaiban - Nemcsak a gyerekekre, a pedagógushallgatókra is gondoltak

A szombathelyi intézményben tartotta projektindító rendezvényét az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amelynek hat gyakorlóiskolája - köztük a szombathelyi Bolyai - hajthat végre fejlesztéseket három EFOP-pályázat révén, összesen 2,8 milliárd forintból. Mind előkelő helyen szerepel az országos eredményességi rangsorban - hangzott el. Az ELTE ezt a közoktatási színvonalat igyekszik megtartani a fejlesztésekkel, és egyúttal a pedagógusképzés feltételein is javítanak.

A cél ugyanis az, hogy vonzóbbá tegyék a tanári pályát, és biztosított legyen a pedagógus-utánpótlás.

A keddi eseményen dr. Borhy László köszöntötte a jelenlévőket. Az ELTE rektora arról beszélt, hogy a gyermekekre költött pénz befektetés a jövőbe, hiszen korunk nagy kérdéseire, a globális kihívásokra nekik kell majd megtalálni a válaszokat.
A projekt hátterét dr. Scheuer Gyula kancellár ismertette. Kiemelte: sokan dolgoztak a pályázat sikerén, mindenkit köszönet illet érte. Mint mondta,

ritka, hogy egy pályázat olyan széles spektrumú felhasználást tesz lehetővé, mint a mostani,

és ezért rendkívül hasznos.

Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy a korábban 600 fős intézményben ma már 1010 diák tanul.

A dolgozói karral és az egyetemistákkal együtt 1200 ember fordul meg itt nap mint nap, indokolt tehát a fejlesztés.

Bemutatta az iskolát, beszélt a hallgatói gyakorlatokról, felsorolta az elmúlt évtizedek fejlesztéseit, és alátámasztotta a tervezett beruházás szükségességét.

Az eseményen részt vett dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője is.

Pintér Zsolt, az ELTE SEK koordinációs igazgatója kiemelte, hogy a mostani egy komplex fejlesztési projekt, vagyis az 500 millió forintból szinte minden elemében megújul a Bolyai-iskola. - Az intézmény felújíthat negyven tantermet, amelyek közül nyolc osztályterem és két informatikaterem teljeskörűen megújul. Ezekben kicserélik a padlózatot, javítják a falburkolatot, kifestenek, megszüntetik a beázásokat. Egy nagyszabású eszközfejlesztést is végrehajthatunk.

Minden terembe interaktív tábla kerül, az iskola beszerez 85 darab laptopot, 25 darab asztali gépet és monitort, valamint 800 darab új tanulói és 30 darab tanári bútort

- részletezte. Hozzátette: megújul az aula és a tornaterem, kialakítanak egy futófolyosót, fejlesztik az iskolarádiót, korszerűsítik a wifi-hálózatot, új játszótér épül az udvaron, a tanári kar pedig továbbképzésen vehet részt.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére