Ga-Liba Gasztrofesztivállal startol el a szombathelyi szeptember

Szerző:Frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 30., kedd •
A kulináris élvezetek mellett Török Ádám és a Minire, Ocho Machora és Danics Dórára is tombolhatunk.
Ga-Liba Gasztrofesztivállal startol el a szombathelyi szeptember

Épphogy véget ért a 17. Savaria Karnevál már is egy óriási buliban találhatja magát Szombathely népe, ugyanis szeptember 9-én startol el a Fő téren a három napos Ga-Liba Gasztrofesztivál - erről tartottak kedden egy pörgős kis sajtótájékoztatót délben a Fő téren. A rendezvényen a táncos, zenés élmények mellett vasi és határon túli borokat, a régió legjobb pálinkáit, küröskalácsot, lecsót, langallót, rétest, lángost és - egy kicsit a Szent Márton évhez is csatlakozva - libás specialitásokat is mangunkba tölthetünk.

A rendezvény a Kávéházi Nappal indul 15.30-kor a Spectrum trióval, de fellép még a Holdosi Attila - Újvári Tímea duó, a nap csúcspontja pedig a "Szóljon a muzsika, szálljon a dal!" - Nótakaraoke lesz, amin a vállalkozó kedvűek magyar nép- és popdalokat, valamint filmzenéket énekelhetnek el a színpadon. A taplalávalót egy élő cigányzenekar húzza, a látványt pedig egy különleges programot vetítő VJ teszi majd teljessé.

A második napon a táncé lesz a főszerep, 14.00 órakor indul a Százak tánca a Fő téren.

"A fesztivál középső napján - szombaton - hagyomány teremtő szándékkal Verbunk Napot rendezünk. Ennek a lényege, hogy a terület, a Nyugat-Dunántúl és Kárpát-medence legszebb verbunkos hagyományait Szombathely főterén bemutassuk olyan neves táncosok közreműködésével, mint páldául a soproni, szili, szanyi, kapuvári, vitnyédi, gencsapáti és szombathelyi táncosok. Történetileg is fontos, hiszen az 1715-ös pozsonyi országgyűlés kimondja a közös hadsered felállítását és egyben elhatározzák a szabad toborzást. Ez a huszárezredek, illetve gyalogos ezredek toborzását jelenti jóféle borokkal és verbunktáncokkal" - mondta el Parais István, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója.

Hatalmas bulival zárul majd a hétvége, mivel vasárnap újra megrendezik a városban - már hetedszer - a Magyar Dal Napját. A koncertek két színpadon zajlanak majd. Az Agora színpadon fellép a B the First, Danics Dóra, Lóci játszik, Török Ádám és a Mini és az Ocho Macho. A Szombathely színpadon pedig fiatal, feltörekvő zenekarok koncertjeire csapathatjuk majd. Itt lesz a Sky Fanatic, az Újvilág utca, a Soulwave és a Mokka Tribute is.

A rendezvény tartogat még meglepetéseket, ugyanis jár hozzá egy párhuzamosan zajló Borfesztivál és egy plusz, azaz nulladik nap is. Az utóbbin (szeptember 8-án) az ŐrvidékHázban neves magyar borászok és szakemberek tartanak ingyenes előadásokat az érdeklődőknek. Szó lesz például a szőlőkultúra eredetéről, a bor jelentőségérél a valláskultúrákban, az irodalom és a bor kapcsolatáról.

A fesztivál nulladik napján - csütörtökön - egy konferenciát szervezünk Szőlészeti és borászati tradíciók a Kárpát-medencében címmel, aminek a fővédnöke Szász Jenő, a Nemzeti Stratégiai Kutató Intézet elnőke és Hende Csaba, országgyűlési képviselő. A konferencia 12 előadásból áll, amire a borászat neves képviselőit, kutatóit hívtuk meg előadónak. Rendezvényünkön szívesen látunk mindenkit, aki érdeklődik a borászat iránt - mondta el Gál Sándor, az ŐrvidékHáz igazgatóhelyettese.   

A rendezvényen a Végül ketten maradnak Isten és bor című borszínházi előadást is megnézhetik az érdeklődők. Az előadás célja, hogy a Kárpát-medence borkultúráját ismertesse meg és népszerűsítse közérthetően, szórakoztatóan. Maga a színtér is különleges lesz, mivel egy forgószínpadon zajlik majd az előadás. Emellett pedig a Jó bornak szép hazája című filmsorozat első részét is levetítik. 

Ha akartok egy hatalmasat bulizni, akkor a részletes programért katt ide!

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére