Félre tud tenni egy magyar huszonéves?

• 2021. július 27., kedd •
A fiatalok több mint fele, pontosabban 58 százalékuk igen, egy felmérés szerint. Ráadásul jövőre a 25 év alattiaknak személyi jövedelemadót sem kell fizetniük, nőhetnek a megtakarításaik. Idén, a második negyedévben a 19-29 évesek 58 százalékának volt spórolt pénze, és csak 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem takarít meg - közölte az egyik hazai bank saját felmérése alapján, hozzátéve, hogy az 58 százalék a valaha mért legmagasabb érték.
Félre tud tenni egy magyar huszonéves?

Az adatok alapján a 26-29 éves korosztályban többen vannak, akik nem gyűjtenek, mint a 19-25 évesek között: 31 százalékuk, illetve 14 százalékuk. Korábban a legtöbben a hónap végén - esetlegesen - megmaradó forintjaikat tették el későbbre,

most 35 százalékuk már hónap elején elkülöníti a megtakarításra szánt összeget.

A fiatalok nagy része, 49 százaléka lakásra gyűjt, ám azok aránya is nőtt, akik utazni szeretnének. Az általános tartalék gyűjtése is fontos célja a minden harmadik 19-29 évesnek.

A bank ifjúsági indexéből az is kiderült, hogy a tavalyi átlagos, 649 ezer forint megtakarítás 2021-re tovább nőtt: 736 ezer forintra. Viszont csak 36 százalékuk tudna legalább fél évig megélni a megtakarításaiból, ez az arány a korábbi években magasabb volt - közölték.

A helyzeten javíthat, ha jövőre életbe lép a 25 év alattiak szja-mentessége.

A fiataloknál maradó összeg tovább növelheti e korosztály megtakarításait.

Forrás: MTI, kép: financialtimes.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére