AZ ELTE ÜZEMELTETÉSÉBE KERÜLT A TELJES SZOMBATHELYI CAMPUS

• 2021. november 30., kedd •
Megtörtént az ELTE szombathelyi épületeinek üzemeltetésére vonatkozó PPP-szerződés kiváltása, az erről szóló megállapodást a felek 2021. november 26-án írták alá Budapesten.
AZ ELTE ÜZEMELTETÉSÉBE KERÜLT A TELJES SZOMBATHELYI CAMPUS

A Kormány már az ELTE rendelkezésére bocsátotta a szerződéskiváltás 1,6 milliárd forintot meghaladó összegét, amelyet az egyetem a mai napon tovább is utalt a kivitelező partner részére. A kiváltás eredményeképpen 2021. december 1-től a teljes szombathelyi campus üzemeltetési feladatait az egyetem 100%-os tulajdonában lévő helyi üzemeltetési cég, az ELTE Közösségfejlesztő Nonprofit Kft. látja el.

A 2006-ban húsz évre megkötött PPP-szerződés keretében az állam, illetve az intézmény finanszírozta a beruházási, szolgáltatási és bérleti díjakat, ami hosszútávon jelentős mértékű terhet rótt az üzemeltetőkre. Azon túlmenően, hogy az ELTE, illetve az állam mint fenntartó jelentős kiadástól szabadul meg,

az egyetem megközelítőleg évi 30 millió forintos megtakarítást is el tud érni az üzemeltetés terén.

A 2004 és 2010 között a hazai felsőoktatási intézményeknél PPP-konstrukcióban, azaz a magánszféra bevonásával megvalósított beruházások eredményeképpen megkötött szerződések kapcsán mára egyértelművé vált, hogy amennyiben az intézmény, így az ELTE is közvetlen kapcsolatban van az üzemeltetővel, illetve saját maga üzemeltet, akkor hatékonyabban és biztonságosabban működtethető az egyetemi infrastruktúra, a kiváltás pedig mind jogi, mind pénzügyi szempontból átláthatóbbá és gazdaságosabbá teheti az üzemeltetést. Az ELTE esetében fontos tényező volt, hogy ez a most kiváltott szerződés azok közé az állami partner számára előnytelen PPP-megállapodások közé tartozott, ahol bizonytalan volt, hogy a konstrukció végén a fejlesztéssel megvalósult ingatlan át kerülhetett volna-e az állam tulajdonába, illetve az egyetem vagyonkezelésébe. A szerződés kiváltásával a szombathelyi campus egységes és az egyetem általi közvetlen üzemeltetésének feltételei biztosíthatóvá váltak.

 

Forrás: elte.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére