Ausztria: megérkezett a szeptemberi tél

• 2020. szeptember 28., hétfő •
Hirtelen tél lett az osztrák hegyekben, míg néhány napja reggel jóval 2000 m felett volt a hóhatár, késő délutánra már 1000 méter alatt is fehéredett a táj. A havazás különösen Vorarlberg, Tirol és Salzburg tartományokat érinti.
Ausztria: megérkezett a szeptemberi tél

Menetrendszerűen megérkezett a hidegfront, péntek délután Olaszország felől csatlakozott hozzá egy csapadékzóna, ami helyenként intenzív havazást hozott. A hóesés várhatóan szombat estig kitartott, a 2000 méter feletti hegyekben 50-80 cm friss hó hullott.

A nyugati tartományokban sok helyütt már 1000 métertől fehéredik a táj, a hóhatár folyamatosan süllyed. Több hegyi útvonal csak hólánccal járható (Ausztriában november 1-jétől kötelező a téli gumi), így Tirolban Vent, Obergurgl környéki utak és természetesen a Silvretta magashegyi út, továbbá St Anton és Alpe Tauz közti főútvonal.

Salzburgban télies körülményekre készüljünk fel többek közt az Obertauernon átvezető útvonalon, a Gerlos felé tartó főúton és a Hochkönig út egyes szakaszain.

Az intenzív havazás várhatóan kisebbfajta fennakadásokat okozhat a közlekedésben. A nagy hó súlya alatt a még lombos fák utakra, vezetékekre dőlhetnek. Ami kisebbfajta bosszúság így szeptember végén a közlekedőknek, az öröm a gleccsersíterepeknek és télimádóknak; a gleccsereken elindult a hóágyúzás is.

Forrás: sielok.hu
Fotó: Agatha Berggasthof

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére