A dánok elkezdték hazatoloncolni a szír menekülteket

• 2021. április 20., kedd •
Nullára csökkentené a menedékkérők számát Dánia.
A dánok elkezdték hazatoloncolni a szír menekülteket

Koppenhága szerint a szír főváros immár biztonságos, ezért hazatoloncolná a menekülteket – írja az Index. Hozzátették: a dán hatóságok tavaly nyáron már biztonságosnak minősítették Szíria fővárosát, és ezt követően szírek százaitól vonták meg dán tartózkodási engedélyüket – vagy csak nem hosszabbították meg. Dánia az egyetlen európai ország, amely visszavonja a szírek tartózkodási engedélyét, írják. Hangsúlyozzák: a határozat „visszafordíthatatlan”, nem lehet ellene fellebbezni.

Deportáló táborok

Az Index megírta, hogy nem csupán az emberi jogi szervezetek kérdőjelezik meg Mette Frederiksen miniszterelnök álláspontját, aki nullára csökkentené a menedékkérők számát Dániában. A kisebbségi, szociáldemokrata kormányát gyakran támogató baloldali pártok is tiltakoznak a beharangozott intézkedések ellen. „Szívtelennek és könyörtelennek” nevezte a diákok kitoloncolását a Radikale Venstre, vagyis a Szociál-Liberális Párt szóvivője. Miután Dánia és Aszad rendszere között megszűnt a kapcsolat, a menekülteket nem lehet kitoloncolni – hangoztatják a baloldali pártok. A portál azt írja, hogy azokat a szíreket,

akiknek lejárt a tartózkodási engedélye, vagy nem hagyják el önként Dániát, deportáló táborokba zárják.

„Honnan tudja Dánia, hogy vajon Szíria biztonságos-e? Hiszen épp a bizonytalan helyzetre való tekintettel zárta be ottani nagykövetségét” – írta Kristian Hegaard baloldali politikus.

Kritika: „Hagyják őket dolgozni és tanulni”

„Akár évekig is várhatnak a szíriai helyzet rendeződésére. Ebbe bele is őrülhetnek. Ez alatt az idő alatt engedélyezni kellene, hogy hozzájáruljanak Dánia felvirágoztatásához, dolgozhassanak és tanulhassanak” – hangoztatja Hegaard, aki szerint ebből hazájának sokkal több haszna származhatna. Mette

Frederiksen kormányfő a szociális politikát illetően balra, a bevándorlást illetően jobbra húz.

Hosszú távú terve, hogy teljesen leállítsa a Dániába igyekvő menedékkérőket, írják. A portál megjegyezte, hogy azok a menekültek, akik elhagyják Dániát, a kormány pénzügyi támogatására számíthatnak.


Forrás: mandiner.hu
Fotó: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére