Super Bowl XLVIII - Manning klasszisa dönt, vagy elszabadul a Bestia?

frisss.hu • 2014. február 02., vasárnap •
Vasárnap este a világ legnagyobb egynapos sportrendezvényén, a Super Bowl-on, ezúttal a Seattle Seahawks és a Denver Broncos találkozik egymással. Az idei 48. Super Bowlon az első sikerére hajtó Seattle révén a liga legjobb védelme küzd meg a bajnokság legjobb támadósorával rendelkező Denverrel. A Seattle idén meccsenként 284 yardot és 15 pontot engedélyezett az ellenfeleknek. Ezzel szemben a Denver átlagosan 454 yardot tett meg, és 36 pontot szerzett meccsenként.
Super Bowl XLVIII - Manning klasszisa dönt, vagy elszabadul a Bestia?

A Denver Broncos 1999 óta először jutott be a Super Bowlba, összességében ez lesz a hetedik nagydöntője. Peyton Manning 2010 után játszhat ismét a fináléban, akkor az Indianapolis Colts színeiben maradt alul a New Orleans Saints csapatával szemben. A Seattle Seahawks második Super Bowljára készülhet, miután 2006-ban alulmaradt a Pittsburgh Steelers ellenében. Az NFL rájátszásában az elmúlt húsz évben most fordul elő másodjára, hogy az alapszakasz után mindkét konferenciából az első helyen kiemelt együttes jutott be a Super Bowlba.

A Denver Broncos Peyton Manning vezetésével annyi rekordot döntött meg az idei évben, hogy felsorolni is nehéz lenne őket. Peyton Manning már az előző szezonban is zseniálisan játszott, ebben az idényben pedig Wes Welker megszerzése és Julius Thomas „kinevelése” után a pálya közepére is minőségi célpontokat kapott. Vezetésével a Broncos támadósora megállíthatatlannak látszott az egész szezonban. A mostani alapszakaszban a legtöbb passzolt yard (5477) és a legtöbb dobott touchdown (55) NFL-rekordját is megdöntötte Peyton Manning, aki az NFL élő legendája, talán az utolsó esélye, hogy ismét bajnok legyen.

Ezzel szemben a Seattle-t vezető Russell Wilson mindössze második idényét tölti az NFL-ben és az újgenerációs QB-kat képviseli, azaz futva is rendkívül veszélyes tud lenni. Russell Wilson alacsony termete miatt sűrűn mozog ki az offensive line mögül, és így próbál célpontokat keresni, vagy lehetőséget találni a futásra. Fiatal kora ellenére érett játékot képes mutatni, már most több playoff tapasztalata van, mint néhány rutinosabb irányítónak. Amíg azonban a Denver támadásainak központi figurája Manning, addig a Seattle támadása nem Wilsonon áll vagy bukik, ugyanis a legveszélyesebb játékosa a futó Marshawn Lynch, aki arról híresült el az évek folyamán, hogy szinte minden szerelési kísérletet kivéd, és a legszorultabb helyzetekből is kimenekül, ezzel további yardokat szerezve csapatának. A Seahawks futójátéka 4., a Broncos futás elleni védekezése 8. volt a ligában. Két jó egység,de mi lesz ha elszabadul a Bestia? Nagy kérdés, hogy hány yardon tudják tartani Lynch-et. Goal line szituációban is nagyon erős, ha egyszer azonban elszabadul, és végigmegy a pályán, akkor eldöntheti a találkozót. A szakértők többségének véleménye szerint, ha a Seahawks nyer, akkor Lynch lesz az MVP, s ez mutatná meg legjobban, hogy mennyire fontos a csapat számára.

A Seattle secondaryje szenzációs idényt produkált, és a pass rush is nagyon működött az alapszakaszban. A mérkőzés nagy kérdése, hogy mekkora nyomást tudnak helyezni Peyton Manning-re. A Broncos irányítójától megszokott okos játék miatt, ha elegendő ideje lesz, akkor megtalálja majd az üres elkapóit, ez pedig eldöntheti az összecsapást. Nagyon jól működik a denveri támadófal, pedig a szezon elején elvesztették a legjobb emberüket: Ryan Clady-t. A tackle lábfejsérülés miatt csak két mérkőzésen léphetett pályára. Ha rosszul dolgozik a fal, akkor nagy bajba kerülhet a Broncos.

A Sport2 HD 6,5 órásra tervezett monstre közvetítése vasárnap este 10 órakor kezdődik a Trash Talk Extrával, amelyben Szaniszló Csaba vendégei Bencsics Márk, Kovács Sándor és Tőrös Balázs lesznek, míg éjféltől Faragó Richardé és Hollai Olivéré a szó. A zenekedvelőknek is van miért a Sport2 HD képernyőjére tapadniuk, mivel a Halftime Showban fellép Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers.

közösség

további frisss

lap tetejére