Minden tizedik ember a dohányzás miatt hal meg

Frisss.hu/888.hu - Fotó: abc7news.com • 2017. április 14., péntek •
A világon jelenleg minden negyedik ember dohányzik.
Minden tizedik ember a dohányzás miatt hal meg

Egy új tanulmány jelent meg a The Lancet nevű brit orvosi folyóiratban, amely az emberiség dohányzási szokásait elemzi. A szerzők 1990 és 2015 között 195 országot vettek górcső alá, amelyből érdekes dolgokat tudtak meg.

Ugyan 1990-hez képest nők és férfiak arányaiban jobbnak tűnnek a dohányzási szokások, ám mivel azóta megnövekedett a Föld népessége, így mégis sokkal többen nyúlnak a cigarettához. Az ebből kifolyó halálozások feléért főleg négy ország felel: India, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok.

A tanulmány szerzőinek kutatásából kiderült, hogy 2015-ben csaknem egymilliárd ember dohányzott napi szinten. Ennek a számnak a csökkentését csak a dohányzás visszaszorításával lehetne elérni. Rengeteg ország - köztük Magyarország is - a dohánytermékeken elhelyezett figyelmeztetésekkel, magas dohányadókkal és felvilágosító programokkal igyekeznek ezt elérni.

Brazíliában a férfiak esetében 29 százalékról 12 százalékra csökkent a dohányzók aránya, míg a nőknél 19 százalékról 8 százalékra esett vissza a vizsgált 25 éves időszakban. Nem tapasztaltak változást Indonéziában, Bangdalesben és a Fülöp-szigeteken, emellett Oroszországban a nők körében emelkedést tapasztaltak. Afrika felemelkedőben lévő országaiban is növekedni látszik a dohányzók aránya.

via 888.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére