Szombathely élhető város legyen!

EB • 2012. november 17., szombat •
Az elmúlt bő három évben új ruhát öltött a szombathelyi belváros. Nemcsak a Fő térhez kapcsolódó utcák,de a műemlék jellegű épületek is megújultak, tetejére pedig a renováláson is átesett Savaria Mozi digitalizálás tette fel a koronát. Mindez az Integrált Városfejlesztési Program keretében valósulhatott meg. Az első etapja immáron hivatalosan is lezárult.

Lesz folytatás

Az IVS II program elsősorban szociális városrehabilitáció épül, és várhatóan még ebben a kormányzati ciklusban be is fejeződhet, amiből Szombathely ismét nagyot profitálhat. Továbbá a kormány külön forrást biztosít a Püspöki Palota lebombázott szárnyának rendbetételére, és az uszoda korszerűsítésére- vázolta fel a közeljövő elképzeléseit dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Vas megyei országgyűlési képviselő.

Mint mondta, ma ünnepelni jöttünk, de holnap már dolgozunk tovább. A miniszter szólt arról is, hogy a MÁV ingyenesen átadja a Haladás- ingatlanok tulajdonjogát a városnak, és hamarosan sor kerülhet arra a megállapodásra is, miszerint a kormány átvállalja Szombathely város adósságának egy jelentős részét.

Itt kell tartani a minőségi munkaerőt

Hende Csaba felidézte az elmúlt hetek örömteli eseményeit, úgy mint a Csaba utcai felüljáró átadóját, a LUK Savaria 700 új munkahelyet teremtő beruházását, hogy megkezdődött a munka a 86-oson, és megerősítette, hogy hamarosan állami támogatást élvezhet a III. Járműipari centrum. Hangsúlyozta: nemcsak visszahívni kell a szakképzett munkaerőt, de itt is kell tartani őket. Ehhez pedig az kell, hogy Szombathely élhető város legyen. Az Integrált Városfejlesztési Program ezt szolgálja.

Lazáry Viktor alpolgármester ünnepi köszöntőjében megerősítette, 2010 októberében az volt a legfontosabb, hogy működőképessé tegyék az eladósodott várost, de arra mindig figyeltek, hogy e projektek rendben legyenek. Kitért arra is, hogy pár hónapon belül beadásra kerül az az AGORA pályázat, melyből felújítható lesz a jövőre 50 éves AGORA Művelődési és Sportház.

Melyek is voltak a városrehabilitációs fejlesztések?

2008. február 28-án fogadta el a szombathelyi közgyűlés az Integrált Városfejlesztési Stratégiát, majd 2010.március 3-án került elfogadásra a végleges tervezet. A Cél az volt, hogy a belváros egységes képet kapjon, és korszerűsítsék a műemlék jellegű, a városképben meghatározó épületeket. A közel másfél milliárdos beruházást majd 880 millió forinttal támogatta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.

A projekt keretében befejeződött a mozi épületének megújítása: nyílászárókat cseréltek, hőszigeteltek, a homlokzat és az aula pedig új burkolatot kapott. Eltűntek az Árkádsor romos épületei is, helyükön 5 kiskereskedelmi célra igénybe vehető üzletet alakítottak ki. Halaszthatatlanná vált a 3 D-s technika kiépítése is. Bár eredetileg nem volt benne a tervezetben, a jó gazdálkodásnak hála ez is belefért a költségekbe. A beruházástól egyébként jelentős nézőszám-emelkedés várható.

Szintén az IVS keretében újulhattak meg a Kőszegi utcában található üzletek, melyek szerkezetét úgy hozták rendbe, hogy a homlokzati kép megmaradhasson. Mivel a 15-üs számú épület nem volt műemlék jellegű épület, azt elbontották és 43 férőhelyes parkolót alakítottak ki a helyén.

Felújították és új funkciót is kapott a Kossuth utca 7-es szám alatti épület, illetve üzlethelyiséget alakítottak ki a Kossuth utca 11-ben.  A közterület fejlesztés folytatódott a Fő térről északi (Kőszegi és Király utca) illetve keleti ( Sz. Márton utca) irányba is. Egységes városkép alakult ki, miközben javult az üzletek működési környezete is.

közösség

további frisss

lap tetejére