Emelkedett az álláskeresők száma Vas megyében

MTI • 2012. december 18., kedd •
Csaknem 4 százalékkal emelkedett egy hónap alatt a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében, novemberben 7625 főt tartottak nyilván a kirendeltségeken, 1,4 százalékkal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.
Emelkedett az álláskeresők száma Vas megyében

Az előző év novemberéhez képest Körmend, Vasvár, Sárvár és Szentgotthárd vonzáskörzetében mérséklődött az álláskeresők száma, a csökkenés mértéke Körmend térségében meghaladta a 10 százalékot. A kőszegi, a szombathelyi, valamint a celldömölki kirendeltségen viszont többen kerestek állást, mint egy évvel korábban.

Az ősz utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 6,4 százaléka volt regisztrált álláskereső Vas megyében, míg egy évvel korábban 6,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A legalacsonyabb, 5,5 százalék volt a mutató Körmend és Szombathely vonzáskörzetében, a legmagasabb pedig, mintegy 10,5 százalék Vasvár térségében.

A nyilvántartott álláskeresők 13,3 százaléka (1015 fő) pályakezdő fiatal Vas megyében. Az előző hónaphoz képest októberben 5,3 százalékkal, novemberben pedig 3 százalékkal kevesebb pályakezdő álláskereső szerepelt a regiszterben. Novemberben közel minden ötödik pályakezdő az Első munkahely garancia program keretében tudott elhelyezkedni.

A pályakezdő munkanélküliek 22,8 százaléka az általános iskolából kikerülve, alacsony végzettséggel keres munkát. Minden harmadik fiatal álláskereső végezte el a szakközépiskolát, a diplomások aránya pedig 10 százalék körül alakult.

Novemberben 430 üres állást jeleztek a kirendeltségeken a munkáltatók, mintegy 43,6 százalékkal kevesebbet, mint októberben. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 35,7 százalékkal bővült a támogatással kínált álláshelyek száma, míg a támogatás nélküli munkahelyek száma 8,1 százalékkal csökkent.

Az üres állások felét a szombathelyi térségben kínálták a munkáltatók, 15 százalékát pedig Körmend vonzáskörzetében. Az újonnan bejelentett állások csaknem négytizede támogatott foglalkoztatás. A támogatással kínált álláshelyek 70 százalékát alacsony iskolai végzettségűekkel szándékoznak betölteni a munkáltatók, ezzel szemben a támogatás nélkül kínált állások felére szakmunkásokat várnak.

A nem támogatott új állások döntő többségét a feldolgozóipar - textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása -, illetve a gépipar területén, valamint a kereskedelemben kínálták a gazdálkodó szervezetek.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére