Most még jobban kell a segítség, a szeretet

Haitzmann Ágnes • 2020. november 18., szerda •
Három táska téli gyerekholmival kereste meg a Frisss.hu stábja Tuczainé Régvári Mariettát, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatóját, akit arra kértünk, juttassa el a ruhát oda, ahol most nagy a szükség. Megkérdeztük tőle, hogy mégis honnan a sok élelmiszeradományuk, miként tudnak segíteni ezekben az időkben a rászorulókon, és vajon milyen karácsony elé néznek a látókörükben élő családok.
Most még jobban kell a segítség, a szeretet

Több nagy élelmiszerosztó akción van túl a Karitász. Hogyan jut hozzá a szervezet akkora mennyiséghez, hogy a teljes egyházmegyébe jusson belőle?

Tavasszal nagyon sok családanyát, családapát küldtek el a munkahelyéről, ezért arra gondoltunk, hogy kifejezetten a családokat támogatjuk, mégpedig úgy, hogy olyasmit adunk, ami mindenki számára jó. Ilyen a burgonya mint fő alapanyag, illetve az alma, amely szintén idősnek, gyereknek, betegnek egyaránt hasznos, nyersen, kompótnak, lepénynek. Rátaláltunk idősebb és ifjabb Molnár Ferencre, akik alsószenterzsébeti gazdaságukból olcsón biztosították ezeket, ráadásul a nagy mennyiségre való tekintettel átvállalták az áfát és a csomagolást, sőt a szombathelyi szállítás költségeit is. Október elején az egyházmegyében Vas megye területén 38, Zalában további 10 település kapott 20-20 zsák burgonyát így, amit aztán a helyi karitászcsoportok osztottak szét a rászorulók között. Ezután vásároltunk almát is, szintén 20-20 ládával kaptak az egyes falvak, ahol 10-10 kiló gyümölcshöz jutottak így hozzá a nélkülözésben élő családok.

Minden ősszel bejárják a helyi sajtót azok a képek, ahol a munkatársaik zsákokból mérik a lisztet. Idén volt ilyen akció?

Igen. Épp a burgonya- és almaosztás után érkezett még be hozzánk a Magyarok Kenyere programon keresztül 3 és fél tonna liszt, amelyet itt, a Karitász központban csomagoltunk, tehát 2 kilogrammot ebből is kaptak a családok. Ahol idős ember és gyerek van, jól hasznosítható mindhárom élelmiszer, amit most ősszel szét tudtunk osztani.

Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! – novemberben a Karitász eszünkbe juttatja Márton örökségét.

Már 15 éve megy ez a programunk, és az a lényege, hogy Szent Márton egyházmegyéje vagyunk, sokat tudunk róla és büszkék vagyunk rá, de ez nem elég. Éljük meg a Szent Márton-i életet, vagyis adakozzunk, adományozzunk mindannyian! Erre próbáljuk ösztönözni a lakosságot is: akinek van valamije, amit nélkülözni tud, vigye el valamelyik plébániára, helyezze el az e célra szolgáló kosárba, és a Karitász munkatársai ünnepek előtt célba juttatják. Elsősorban tartós élelmiszerről van szó, de bármi más is belekerülhet. A Karitász önkéntesei fejből tudják, hogy melyik házban ki lakik, kinek mire van leginkább szüksége, hányan vannak, élnek-e ott gyerekek vagy betegek. Ez az adomány jelenleg is gyűlik, de azt tapasztaljuk, hogy a járvány miatt a korábbi évekhez képest sokkal kevesebben jönnek el a templomokba, és egyelőre eddig csekély mennyiség gyűlt össze.

Aki segíteni szeretne, más úton is hozhat adományt, mondjuk ide, a Hollán Ernő utcába?

Igen, szívesen fogadjuk a felajánlásokat, és mi becsöngetünk a házakba, és átadjuk mindenhol azoknak, akik a legjobban rászorulnak. Lehet ebben játék, könyv, édesség is akár, de ünnepi, nem romlandó élelmiszer is: szaloncukor, narancs vagy bármi más, hogy szebb legyen a karácsony.

Mennyiben lesz más az idei ünnep?

Minden évben ilyenkor egy nagyon szép karácsonyi műsor keretén belül együtt ünnepelnek a családok, gyerekek, idősek a plébániákon. Aki eljött a korábbi években, ilyenkor süteményt süthetett, teázhatott, a plébánosok köszöntőt mondtak, a gyerekek betlehemeztek, énekeltek, és innen hazafelé menet szokták megkapni az ajándékot. Sajnos most erre nem lesz lehetőségünk, nem lesz közös ünneplés, ezért házhoz visszük a csomagokat, becsengetünk, beadjuk, vagy a kilincsre akasztjuk. A járvány miatt most kevesebb adomány érkezik, ez látszik, ezért ide szánjuk azt a nagy mennyiségű tartós élelmiszert is, amit a szervezet rendelt, és a napokban érkezik meg az egyik hipermarketbe. Így körülbelül 300 csomagot tudunk összeállítani majd, de ha azt vesszük, mekkora az egyházmegye, ez még mindig kevés egy kicsit, és nem biztos, hogy mindenki csomagjában lesz élelmiszer. Oda kerülnek majd elsősorban, ahol a legtöbb munkanélküli van, de nagyon örülnénk további felajánlásoknak is, akár karácsonyfának, más ajándéknak. Mindennek van helye.

Mi a sorsa az év végi programoknak?

Két éve van egy csodálatos karácsonyi eseménysorozatunk: iskolás gyerekek szoktak szerepelni a Székesegyházban a betlehemi misztériumjátékkal. Ezután fehér abrosz mellett, ünnepi porcelántányérból több száz rászorulót vendégel meg az egyházmegye meleg étellel. Ilyenkor a város és a megye vezetői velünk együtt szolgálják ki a meghívottakat, tavaly több mint ezer embert láttunk vendégül egy rendezvénysátorban és a Püspöki Palotában. Nem szervezhettük meg idén ezt a szép és felemelő eseményt… elmaradnak a plébániákon a Karitász-karácsonyok is. Nem várhatjuk együtt a kis Jézus születését, egy módon tudjuk idén támogatni a rászorulókat abban, hogy szebb legyen a karácsonyuk: kivisszük nekik az összegyűlt adományokat.

Mennyi nehéz sorsú vagy magányos embernek hiányzik majd, hogy részt vegyen ezeken a megszokott összejöveteleken, vagy csak elbeszélgessen a karitászos önkéntessel!

Ilyenkor örül mindenki a jó szónak, elmesélik a régi karácsonyaikat az emberek, meggyújtanak az asztalon egy gyertyát közben, örülnek a társaságunknak. Most ezt nélkülözniük kell, nehéz lesz. Segíteni azonban így is tudunk: mindenkinek házhoz visszük a szeretet ajándékát.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére