Mi mindennel tetováltak eddig? - Kivonják a mérgező festékeket

há • 2021. január 16., szombat •
Vasmacska az alkaron, vagy tartós szemöldök, mindegy is: tetoválással a felsértett bőr alá valamilyen idegen színezőanyag kerül. Nem mindegy, hogy milyen, és hamarosan ki is vonnak a forgalomból néhány festékfajtát, amelyek rákkeltőek lehetnek, vagy mutációt okozhatnak a sejtekben.
Mi mindennel tetováltak eddig? - Kivonják a mérgező festékeket

Nincs azon már semmi csodálkoznivaló, ha valaki úgy szabadul meg a reggeli hosszas sminkeléstől, hogy tökéletes formájú szemöldököt, satírozott szemhéjat és kiszínezett ajkakat tetováltat magának. Vagy ha a tinédzserek azzal nyaggatják a szüleiket, hogy mikor varrathatnak magukra legalább egy apró szimbólumot, mert ugye olyan sokaknak van, nem lehet baj belőle. Nos, lehet, és ezt nemcsak a hatóságok, de a tetoválószalonok művészei is tudják, ezért a többségük talán eleve kerüli a veszélyes anyagokat, de nyilvánvalóan nem mindenki, ha egyszer tilalomra van szükség...

Tavaly év végén jelent meg az a rendelet, amely az Európai Unió egész területén tiltólistára tett néhány tetováláshoz és sminktetováláshoz használt festéket, és hangsúlyozottan nem nem a tetoválás betiltásáról van szó, hanem a biztonságossá tételről - tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A cél ugyani az, hogy a veszélyes anyagok minden esetben a biztonságos határérték alatt legyenek. Éppen ezért hamarosan szigorúan korlátozzák a rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagokat, az úgynevezett bőrszenzibilizáló vagy bőrirritáló anyagokat. Szintén kerülni kell a szemkorróziót vagy szemkárosodást okozó anyagokat, bizonyos fémeket, illetve a kozmetikai termékekről szóló rendeletben szabályozott egyéb anyagokat is - szól az új rendelkezés.

Minden esetben korlátozott az adott anyag koncentrációja egy-egy festékben. Ami ennek nem felel meg, azt sem forgalomba hozni, sem pedig felhasználni nem lehet tetoválási céllal 2022 januárjától. Ettől az időponttól egyébként sokkal szigorúbban figyelik majd azt is, hogy a szerek szállítói teljesítik-e az új címkézési előírásokat: a figyelemfelhívást és tájékoztatást kívánják így erősíteni.
Van néhány kivétel - a helyettesíthetőség miatt -, amelynél további egy év lesz a határidő. Összességében azonban muszáj volt lépni, mert egyes felmérések szerint folyamatosan nő a tetoválással, sminktetoválással rendelkező emberek száma, leginkább a fiatal népesség körében. Teljesen mindegy, hogy mikropengét vagy tűt használnak a szalonok, az biztos, hogy a tetoválás sérülést okoz a bőr védőrétegében, és emiatt a festék felszívódik a testben. A színezőanyagok - és a hozzájuk adott egyéb dolgok, oldószerek, segédanyagok, stabilizátorok, lágyítószerek, tartósítószerek, sűrítőanyagok - értelemszerűen bekerülnek az emberi bőrbe, de időnként a szemgolyóba vagy a nyálkahártyába is. És amíg a színezőanyagok a keverék bevitelének helyéhez közel maradnak - emiatt lesz látható a tetoválás -, addig a keverék oldható összetevői órákon vagy napokon belül az egész szervezetben eloszlanak. Következésképpen a bőr és más szervek hosszabb időn keresztül ki vannak téve az említett oldható anyagok hatásainak. Ezen anyagok némelyike az emberi egészségre kockázatot jelentő veszélyes tulajdonságokkal rendelkezik. Egy év múlva az új EU-s rendelkezés értelmében már tilos lesz ezeket használni.

Illusztráció: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére