Megtorpant a lendületes szombathelyi lakásdrágulás

• 2020. szeptember 23., szerda •
A korábbi évek erőteljes drágulása után majdnem teljesen lefékezett a szombathelyi lakáspiac – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A portál több mint 12 ezer eladó lakás és ház hirdetése alapján vizsgálta a Vas megyei lakáspiacot.
Megtorpant a lendületes szombathelyi lakásdrágulás

Szombathelyen a szeptember eleji adatok szerint 355 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálják az eladó házakat és lakásokat, ami csupán 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árszintet. A legnagyobb mértékű éves drágulás éppen ezt megelőzően volt tapasztalható a nyugat-magyarországi nagyvárosban: 2019-re több mint 23 százalékkal nőttek a lakásárak az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

- Azt látjuk, hogy néhány év alatt Szombathelyen bő másfélszeresükre nőttek a lakásárak. A korábbi évek erőteljesebb emelkedése mérséklődött, a nagy kérdés most az lesz, hogy a járvány mennyire hat kedvezőtlenül a helyi lakáspiacra – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A koronavírus-járvány második hulláma idejére az emberek ugyanis még óvatosabbak lettek. Az elmúlt év megtorpanása után mindez valószínűleg az adásvételek számában is egyre jobban éreztetni fogja a hatását. Ezzel tovább nőhet a vevők alkupozíciója is, pedig már ma is jelentősebb, akár 10-15 százalékos engedményeket tudnak elérni, mint az egy-két évvel ezelőtti 3-4 százalékos szinthez képest. A járvány okozta elbizonytalanodással nincs kizárva, hogy teljesen megáll az áremelkedés és egy ideig stagnálás fogja jellemezni Szombathely ingatlanpiacát. Különösen akkor, ha a kormányzati megszólalások szerint valóban hónapokig elhúzódó második járványhullámra kell berendezkedni.

Érdekesség, hogy Vas megye más városaiban sem állt meg az áremelkedés a járványhelyzet ellenére sem. Sárváron a tavaly szeptemberi 309 ezer forintos átlagos négyzetméterárról 331 ezer forintra nőtt a kínálati átlag. Kőszegen 260 ezerről 308 ezer forintra nőttek az árak, Szentgotthárdon pedig kifejezetten erőteljes drágulás zajlott még most is: az egy év alatti 34 százalékos áremelkedés azt jelenti, hogy most 314 ezer forintot kérnek a lakások egy négyzetméteréért. Van ellenpélda is, mert Körmenden a tavaly szeptemberi 270 ezer forintról mostanra 232 ezer forintra zuhant az átlagos négyzetméterár.

Jól látható, hogy a több éven át növekedési pályán lévő ingatlanpiacon jelentős változások kezdődtek. Az akár hosszabb távon is a mindennapjainkat meghatározó koronavírussal Körmendhez hasonlóan más településeken is számítani lehet lassuló lakáspiacra, ezzel együtt az árak némi visszarendeződésére.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére