Közgyűlési értékelő

sd • 2020. szeptember 25., péntek •
Előtérben az orvosi ügyelet, civil egyesületek és a sportkomplexum.
Közgyűlési értékelő

A városvezetői sajtótájékoztatót László Győző alpolgármester nyitotta. Az orvosi ügyelettel kapcsolatban elmondta, hogy október végén térnek vissza a kérdésre, mivel várnak egy levelet az Országos Mentőszolgálattól. Az ügyelet december 31-ig jelenlegi helyén tölti be funkcióját. Jövő év elejétől azonban a "Lordok Házába" költözik, a megfelelő infrastruktúra kialakítása jelenleg is zajlik az alpolgármester tájékoztatása szerint. A város új orvosi ügyelete úgy működik majd, ahogy eddig, beleértve a szolgálatot teljesítő orvosokat is. Kiemelte a volt városi strand területén megvalósuló bölcsődefejlesztési projektet, amellyel 48 férőhely és 13 új munkahely létesül.
Horváth Soma a múzeumi rendszer változásairól beszélt, ezen belül is az Iseumot emelte ki, amely újfajta besorolást kapott azzal, hogy közgyűjteménnyé nyilvánította az illetékes minisztérium. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy egy osztrák-magyar pályázat útján 60 millió forintot nyert a Savaria Múzeum, amit a Skanzen restaurálására fordíthatnak.
Arra a kérdésre, hogy miért éppen Némethy Máriát támogatták és szavazták meg a Médiaközpont következő ügyvezetőjének azt mondta: az ő pályamunkája volt a legmeggyőzőbb. Más forrásokból mi úgy értesültünk, hogy a 3 szóba jöhető jelölt közül épp neki volt a leggyengébb a pályázata, de ez végső soron már mindegy is.  


Illés Károly szerint fájó, ami a Sportligetben zajlik, hiszen a nemrégiben felújított létesítményt felveri a gaz, és úgy tűnik a locsoló meghibásodására sem akarnak az illetékesek megoldást találni. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy nem kaptak megnyugtató választ az orvosi ügyelettel kapcsolatban. A beharangozott új elektromos gépjárművekhez - amelyek közül egyet az új orvosi ügyelethez rendelnek - még Puskás Tivadar polgármester idején, az előző ciklusban sikeres pályázat útján jutott hozzá a város. Emlékeztetett: a korábbi baloldali városvezetés 18 milliárd forintnyi adósságot, és kongó kasszát hagyott maga után. Ezzel ellentétben a legutóbbi fideszes vezetés úgy adta át a várost, hogy annak 13 milliárd forintja volt lekötve, 3 milliárdot pedig szabadon hagytak. Ezt a felelősségteljes gazdálkodást várja el a frakcióvezető a mostani baloldali vezetéstől. Illés Károly nem értette, hogy bár rendezvények sora maradt el a pandémia idején, az ezekre fordítandó pénzösszegeket mégsem sikerült megspórolnia a városnak. Amellett, hogy üdvözölte a 460 millió forintos bölcsődei fejlesztést, aggályosnak tartotta, hogy a közgyűlés baloldali többsége befagyasztotta az ELTE és a kórház támogatását. Az egyetem esetében jelenleg az a helyzet, hogy a város nem tartja be a közte és az ELTE között megkötött megállapodást, aminek eredményeként az is elképzelhető, hogy kivonul a Tudományegyetem Szombathelyről. Az önkormányzati cégek beszámolójával és üzleti tervével kapcsolatban szóba hozta a SZOVA-t, ahol lassan a cég létét veszélyezteti az alkalmazottak alacsony bérezése, mivel egyre többen kacérkodnak a felmondás gondolatával. A Médiaközpont esetében hangsúlyozta, hogy már látni a költségcsökkentő intézkedések első eredményeit, ám nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy ennek a cégnek a költségvetése indokolatlanul a duplájára nőtt, mint amennyiből az előző ciklusban gazdálkodott. Illés Károly szerint ésszerű döntést hozott a közgyűlés akkor, amikor javaslatára elfogadták, hogy a volt MÁV óvoda esetleges megvásárlása előtt előbb készüljön állapotfelmérés az épületről, majd döntsön a Gazdasági és Jogi Bizottság saját hatáskörben arról, hogy a város érvényesítse elővásárlási jogát vagy ne.  
A civil szervezeteket érintő feladatellátási megállapodásokkal összefüggésben elmondta: ezek az 5 éves szerződések nem arányosak a civil szervezetek tevékenységével. Példaként a Herényiek Házát hozta fel, ahol hetente vannak programok, szemben más egyesületekkel, ahol évente csak egyszer, mégsem látszik ez meg a támogatás mértékén.
Illés Károly meglepődött a most regnáló sportkomplexumot irányító ügyvezető lemondásán, ugyanakkor teljes mértékben megérti, hiszen a város nem foglalkozik a létesítménnyel. Mivel az új vezetőről semmit sem tud a Fidesz-KDNP frakció, ezért a kormánypárti képviselők tartózkodtak a szavazáskor.      


Az Éljen Szombathely! frakció képviseletében Tóth Kálmán frakcióvezető előbb az 1,8 milliárdos megtakarító csomagról szólt pár szót, majd Putz Attila bizottsági elnök a civil egyesületeket érintő döntésekről beszélt. Közművelődési szerződést kötött a város a herényi, zanati és gyöngyöshermáni egyesületekkel, plusz a Vasi TIT-tel. Szó esett a feladatellátási megállapodásokról is, amelyek 2021. január 1-jétől érvényesek. Ezzel kapcsolatban felmerült az, amit korábban Illés Károly is pedzegetett, nevezetesen, hogy nem igazságos a támogatások elosztása, hiszen a Herényi Kulturális és Sportegyesület jóval több programot bonyolít le, mint bármelyik másik szombathelyi egyesület. Putz szerint a herényi egyesület csak egy a 300 szombathelyi egylet közül. Elmondta, hogy Herényben két fizetett munkatársa is van a civil egyesületnek a városi költségvetés terhére, pedig elvileg vállalkozási formában működik, lévén, hogy a Herényiek Háza turisztikai célú bérbeadásából folyamatos bevétele van az egyesületnek. Putz Attila szerint igazságos, hogy a herényi programokra szánt korábbi 17 millió forintot 13-ra csökkentették. A képviselő párhuzamot vont a Herényi Virágút és a zanati Szent László Napok között, mondván, hogy kis költségvetésből is ki lehet hozni egy 3 napos rendezvényt. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Savaria Történelmi Karnevál után épp a Herényi Virágút a második legnagyobb és legnépszerűbb városi rendezvény.
Ezt követően még Tóth Kálmán vette vissza a szót, hogy említést tegyen a diáksportról, pontosabban arról a problémáról, miszerint egy kormányrendelet alapján október 1-jétől nem lehet bemenni a KLIK és a szakképzesi centrum által fenntartott tornatermekbe. Így aztán keresztet lehet vetni a sportiskolai edzések, diákolimpiák megtartására. Mindeközben a versenyek zajlanak, ahol ennek fényében vissza kell léptetni a szombathelyi sportolókat edzéshiányra és sérülésveszélyre hivatkozva. Arra kérte a kormányt, hogy bírálja felül a döntését, hiszen a sport alapvető fontossággal bír a vírus elleni harcban.


A sajtótájékoztatók sorát ezúttal is Koczka Tibor zárta a Pro Savaria színeit képviselve. Szerinte az nem ciklusprogram, amit a polgármester terjesztett a közgyűlés elé, hiszen egy valódi ciklusprogramnak arról kellett volna szólnia, hogy a város hogyan tudja túlélni a következő 1-2 évet.  Úgy látja, nem kell támogatni az élsportot, maximum 1-2 látványsportot. Ezért javasolta a ciklusprogram napirendről való levételét, újratárgyalását; hiába. A város ugyanúgy akar költeni, mint eddig, de ez nem sikerülhet. Említette korábbi alpogármesteri refenrenciáit, mint a sportkoncepciót, az ifjúságkutatást, vagy éppen az Európa Kulturális Fővárosa anyagot, amire szerinte lehet támaszkodni.
Koczkának nem tetszik, ahogy Nemény András és Hende Csaba a sajtón keresztül üzenget egymásnak. Azt javasolta, hogy hívják meg a közgyűlésbe Hende Csabát és tárgyalják meg együtt a város ügyeit.
Szólt a sportkomplexumról is - szerinte az nem működik, hogy Pesten kitalálnak valamit, itt meg majd valahogy megvalósítják. Teljes a káosz a létesítmény körül, mert bár önkormányzati tulajdonban van, mégis a HVSE mondja meg, hogy ki mehet be és ki nem.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére