Korszerű eszközökkel gazdagodott a Markusovszky Kórház

Szerző: frisss.hu Fotó: Cseh Gábor • 2018. január 26., péntek •
A városi önkormányzat támogatásának köszönhetően két korszerű eszköz beszerzését tudta végrehajtani a Markusovszky Kórház. Az egészségügyi intézmény egy 3D Torakoszkópos sebészeti tornyot, valamint egy JET lélegeztetőgépet vásárolt.
Korszerű eszközökkel gazdagodott a Markusovszky Kórház

Összesen 50 millió forinttal támogatta a Markusovszky Kórház eszközbeszerzését a városi önkormányzat. A két új berendezést sajtótájékoztató keretében mutatták be a média képviselőinek.

Nagyon fontos dolog, hogy enyhe túlzással élve szinte hetente tudunk a Markusovszky Kórház egy-egy újabb fejlesztéséről, gyarapodásáról beszámolni. Ám szerintem legalább ennyire lényeges, hogy a kormány döntésének értelmében újabb béremelés történt az egészségügyben. A tavaly novemberi bérrendezést követően újabb 8 százalékos emelésnek örülhetünk, ez összességében 16 százalékot jelent. Emellett a szombathelyi intézményben a karácsonyi ünnepek előtt a szakdolgozók bruttó 30-60 ezer forintos egyszeri külön juttatásban részesültek. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egészségügyben történelmi léptékű béremelési hullámnak lehetünk tanúi – fogalmazott Hende Csaba. Az országgyűlési képviselő ezt követően arra emlékeztette a megjelenteket, hogy korábban, a baloldali kormányok idején ezek a bérek lényegesen alacsonyabbak voltak, „köszönőviszonyban” sem voltak a jelenlegiekkel.

A városi önkormányzat annak ellenére támogatja éves szinten tízmilliókkal a Markusovszky Kórházat, hogy a fenntartó az állam. Szakmai javaslatokra stratégiai célok megvalósításához nyújtunk segítséget – jelentette ki Puskás Tivadar polgármester, aki elmondása szerint minden olyan fejlesztésnek nagyon örül, amelynek köszönhetően a szombathelyi betegellátás színvonala emelkedni tud.

A sajtótájékoztatón a kórház igazgatója, professzor dr. Nagy Lajos, valamint dr. Kecskés László, a mellkassebészet osztályvezető főorvosa mutatta be a két frissen vásárolt készüléket.  

A 3D Torakoszkópos műtéti torony jelentős segítséget nyújt a mellkassebészeti műtétet végző orvosoknak. A háromdimenziós képalkotású műszernek köszönhetően a sebész gyorsabban és pontosabban képes tájékozódni a mellüregben. Ilyen berendezés az országban egyedül a Markusovszky Kórházban van és főként a korai stádiumban lévő tüdődaganatok eltávolításánál kaphat majd jelentős szerepet.

A JET lélegeztetőgépet az aneszteziológiai és intenzív osztályon használják majd. Első sorban a gégészeti műtéteknél.

kapcsolódó cikkek

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére